05/02/2019

Alternativne varijante šaha (2)

Marseljski šah

Živahan i zabavan, jednostavnih pravila, marseljski šah spada u najpopularnije podvrste šaha. Glavna razlika u odnosu na obični šah je ta što igrači tokom čitave partije vuku po dva poteza uzastopno. Iz tog osnovnog principa proističu još neke male finese:

1. Pošto kralj ne može biti ostavljen u šahu, igrač koji da šah u svom prvom potezu gubi pravo na drugi potez. S druge strane, igrač čiji je kralj napadnut mora izaći iz šaha u svom prvom potezu.

2. Ukoliko u jednom potezu odigrate pešakom za dva polja, a u drugom potezu nekom drugom figurom, vaš protivnik može da uzme tog pešaka pravilom "anpasan", ali samo u svom prvom potezu.

3. Ukoliko iskoristite pešaka da njime napredujete za tri polja (na primer, e2-e4, pa zatim e4-e5), vaš protivnik ne može da uzme tog pešaka pravilom "anpasan".

4. Kod pata važi specifično pravilo, da se može odigrati samo jedan potez kako bi se kralj doveo u pat poziciju i time napravio remi. Na primer, zamislimo ovu poziciju: beli (Kc4, a3, b4), crni (Ka6, a4). Ako beli odigra Kc5, pa b5 šah, crni je nakon prvog poteza Ka5 iznudio pat, jer nema šta da igra u drugom potezu. Ukoliko namestite pat tek nakon drugog poteza, to nije remi ako protivnik ima načina da matira vašeg kralja ili da ga izvuče iz pata.

Inače, ova vrsta šaha nastala je 1925. godine u šahovskoj rubrici lista "Solej" i bila je vrlo popularna nekoliko godina, partije su rado igrali velemajstori Aljehin, Reti i drugi jaki igrači. 

No comments:

Post a Comment