27/02/2018

"Put ka vrhu 4" kroz osvrt Damira Maleševa

Mnogim čitaocima, od kojih, naravno, nisu svi enigmatičari, poznat je odavno izvrstan serijal Put ka vrhu Zorana Radisavljevića. Sada je pred nama njegov četvrti deo: raznovrstan, osmišljen, duhovit, uzbudljiv, dubok i, kao i svako izuzetno delo, relevantan na više načina.

Podsetimo se samo koje sve duhovne koristi donosi vrhunska enigmatika: intelektualnu igru i zadovoljstvo koje sledi kao nagrada za uložen napor rešavanja, zatim proširivanje kruga našeg opšteg obrazovanja, a ne zaboravimo tu ni veliki razvojni podsticaj koji enigmatika pruža najmlađima. Jer, ne samo da enigmatika zahteva pronicljivost i analitičnost, matematičku doslednost i pedantnost, ona takođe podstiče i fantaziju i kreativnost – što se najbolje može sagledati iz Radisavljevićevog opusa koji sadrži bezmalo sve enigmatske vrste i rodove najvišeg dometa.

Ipak, u ovom prigodnom tekstu povodom promocije četvrtoga dela projekta Put ka vrhu, želeo bih da istaknem jednu meni naročito blisku dimenziju enigmatike, a ta se dimenzija, opet, otkriva samo kod vrhunskih stvaralaca kakav je Radisavljević. Reč je o estetskoj, konkretnije, o književnoj vrednosti nekih od najzastupljenijih enigmatskih formi, kao što su anagram i palindrom.

Ako se prisetimo drevne istine o umetnosti, po kojoj je kreacija ujedno i svojevrsno otkriće, zasnovano, poput naučnog otkrića na strukturi sveta i suštini ljudskog bića, onda ćemo uvideti koliko su poetični i lucidni pojedini anagrami i palindromi. Oni obiluju stilskim figurama: aliteracijama, metaforama, muzikalnim inverzijama, duhovitim hiperbolama i ko zna još čim što se ne da nabrojati. Enigmatska suština ovih bezmalo književnih ostvarenja zasnovana je na matematici, na toj kraljici svih znanja koje je, ujedno, i misaona struktura univerzuma. Koliko od invencije i mašte autora, toliko i od ispravnog matematičkog rezonovanja, zavisi uspešno enigmatsko-književno delo. A da ono zrači lepotom, uverićete se na stranicama Puta ka vrhu.

Damir Malešev, profesor filozofije, pesnik i muzičar

No comments:

Post a Comment