11/10/2017

Liga rešavača 2017 - najava prvog kola

Poštovani ljubitelji enigmatike, od sredine oktobra počinju razna zanimljiva dešavanja na blogu, a prvo među njima je Liga rešavača. Ovo je deveti put da priređujem to tradicionalno takmičenje, na kome su osim mene zadatke sastavljali i drugi istaknuti enigmati (Čedomir Jelić, Luka Pavičić, Marko Mihaljević, Filip Karačić, Branislav Nikić, Nikola Živanović, Marko Obradović, Kristian Knežević).

Ovogodišnja Liga rešavača traje tri kola, a prvo kolo (u kome se rešavaju rebusi) biće održano u ponedeljak, 16. oktobra, sa početkom u 20 časova. Rešavačima će biti data 24 rebusa, od toga 18 klasičnih i 6 varijacija (rebus u stripu, sendvič rebus, rebus sa slovoskokom, povratni rebus, palindromni povratni rebus, palindromni foto-rebus). Najuspešniji rešavač dobiće 4 boda, drugoplasirani 3, trećeplasirani 2, a svi koji budu rešili barem četiri rebusa po jedan bod za generalni plasman.

Sredinom novembra na programu je drugo kolo (rešavanje anagrama), dok je pred kraj godine finalni turnir (miks zagonetaka) na kome će se računati bodovi iz prva dva kola. Pobednik Lige rešavača teoretski može da propusti neko od kola, pa čak i oba, no svakako da će više šanse za uspeh imati takmičari koji pre finalnog turnira zarade nekoliko bodova. 

Verujem da ćete uživati u rebusima koje sam sastavio, a u pripremi takmičenja pomogao mi je Branislav Nikić, kome se zahvaljujem na lepoj obradi materijala. Pošto se on neće takmičiti, pripašće mu jedan bod za generalni plasman.

2 comments:

  1. Odlično! S nestrpljenjem čekam ponedeljak. :)

    Za sve nas koji volimo ovakva takmičenja, nailazi sjajan period - čak 6 različitih takmičenja u sledećih stotinjak dana.

    (čini mi se da Wordpress ne pita više za ime, tako da ću odsada izgleda da budem rekeidoline)
    Svetlana

    ReplyDelete
  2. Žao mi je što neću moći da učestvujem, jer sam ja ilustrovao većinu rebusa (rešavaću eventualno neki koji ne znam). Nadam se da će rešavači uživati, jer je Zoran osmislio odlične rebuse, a i ja sam se potrudio da ih što lepše ilustrujem.

    Srećno svima, uživajte!

    ReplyDelete