05/06/2017

Povratak na mesto uspeha

Na 17. Enigmatskoj koloniji, održanoj proteklog vikenda u Somboru, pobedio sam u svim zvaničnim disciplinama: u rešavanju rebusa, sastavljanju naslovnih anagrama, na turniru u kvizovci i u kvizu "Brojke i slova". Zahvaljujući tome bio sam šesti put najuspešniji učesnik ove tradicionalne manifestacije, te mi je osim lepih robnih nagrada dodeljena i ona glavna - slika čiji je darodavac akademski slikar Srđan Bulat.

Naravno, Enigmatska kolonija je pre svega zanimljiva zbog susreta i druženja sa ljubiteljima enigmatike, ali svakako da postoje i neki takmičarski motivi i zadovoljstvo kad se zabeleži pobeda nakon neizvesnih nadmetanja. Od konkurenata se istakao pre svega Ilija Ozdanovac, kome je vrlo malo nedostajalo da me pobedi u rešavanju rebusa i u finalu kvizovke. Takođe je veoma dobar bio i Dragan Tolomanoski, sa kojim sam odmerio snage u finalu kviza "Brojke i slova" (na fotografiji).

Neko će verovatno pomisliti da sam nešto mogao i da pustim drugima, ali ja tako ne postupam, jer mislim da to nije sportski i da bi protivnici bili uvređeni kad bi znali da namerno nisam pružio svoj maksimum. 

2 comments:

  1. Čestitam ti, Zorane, na vrhunskoj umjetnosti , spretnosti i iskazanom poznavanju materije, i svim zasluženo osvojenim titulama. Bila mi je čast "ukrstiti koplja" sa takvim kapacitetom. Vrhunski si odradio svaku od kategorija.
    Ali, znajući mene, svjestan si da ću malo tupiti, ali ne zbog žala ili jeda, nego s ciljem da ubuduće svaka pobjeda ili uspjeh to stvarno i bude. Zato, par osvrta:
    Listajući, Zorane, tvoju knjigu "Put ka vrhu 3". na 27.strani vidjeh tvoj rebus " POPISMO KVAS", a kao što znamo, jedan od rebusa( kao rješenje), u natjecateljskom dijelu je bio i "POPISMO KVAS U BARU" ( jesi li ti to zapazio?), pa se logično nastavlja pitanje: jesi li bio u prednosti?
    Isto tako, bilo bi dobro na razmatranje staviti i onaj pojam iz Kvizovke ( RAKIJAROVA), kao i činjenicu da nismo imali vrhovni meritorni sud za svaku od disciplina a što je uvjet za regularnost natjecanja.
    Natjecanje u BiS na granici regularnosti , pogotovo moj duel s uvaženim kolegom za treće mjesto,( žamor, ometanje, došaptavanje, pa ovi može- oni ne može, itd...)
    Da ne ispadne da se ( stalno) žalim ili tupim, iznosim ovo radi dobrobiti svih budućih druženja
    Uglavnom, uspješno i pozitivno druženje ( jer zato i nazočih Koloniji, a i ubuduće ću), tvoji uspjesi su zasluženi, ali ako bi sve imalo svoj smisao, treba se malo dotjerati sustav i način natjecanja, jasno odrediti pravila prije početka natjecanja, a ne donositi ih na licu mjesta.

    Sa željom da ovo ne shvatiš kao opanjkavanje nego kao konstruktivnu kritiku, još jednom čestitke!

    ReplyDelete
  2. Ilija, hvala na čestitki i sugestijama.

    U vezi prednosti koju pominješ u rešavanju rebusa, rekao bih da je ona bila neznatna, jer taj povratni rebus nije bio naročito težak. Ovde treba imati u vidu da godinama sastavljam rebuse za časopise i takmičenja, imam i dobru memoriju, pa to poznavanje materije povećava moj kvalitet kao takmičara. Logično, može se dogoditi da prepoznam ideju koja je već viđena ili čak stoji neobjavljena u nekoj mojoj svesci. U svakom slučaju, možeš biti siguran da Branislav Nikić nije namerno stavio takav zadatak da bi meni pomogao, nego je naprosto prevideo da je slična ideja već zabeležena.

    Na kvizovkaškim turnirima u Srbiji već godinama nema glavnog sudije, sem ukoliko je neparan broj igrača, pa onda tu ulogu preuzima slobodan igrač. Dakle, svi smo i takmičari i sudije. Igra se korektno, na poverenje, eventualno pozovemo nekog telefonom ako smo u nedoumici. To sve funkcioniše vrlo dobro, nismo uopšte imali nekih svađa i sporova. Tako je u mirnoj atmosferi protekao i ovaj turnir, a ne znam zašto ti je toliko neobična reč RAKIJAROVA, kad većina takvih reči ima završetak na -ova. Potpuno ispravna reč.

    Što se tiče turnira "Brojke i slova", kako tebi - tako i drugima. Više puta sam molio kibicere da tokom igre ne šapuću, da se to može čuti i dekoncentrisati igrače, ali džabe. Dobra strana svega je što takav kviz očigledno privlači pažnju publike čim toliko aktivno posmatra nastup takmičara. Mislim da je bilo zanimljivo i atraktivno, nije ni dugo trajalo.

    Naravno, nemam ništa protiv da neko bude "doktor Klaić", ali realno, takvih ljudi koji su vrsni poznavaoci jezika, a prisustvuju na enigmatskim skupovima, vrlo je malo. Na šampionatu Srbije u kvizovci 2015. godine angažovali smo lektorku Jelenu Filipović i ona je taj posao odlično obavila, ali nažalost, nije toliko velika ljubiteljka enigmatike, pa da redovno sudi na turnirima. Kad budemo mogli imati nekog jezičkog stručnjaka, angažovaćemo ga, a u drugim situacijama preostaje nam da igramo korektno i uživamo u igri. Ja bih prvi mogao da se žalim što sam na šampionatima Srbije u kvizovci dva finala izgubio na verovatno neispravne reči, ali tad je preovladalo mišljenje prisutnih da se te reči priznaju i složio sam se s time.

    ReplyDelete