23/08/2016

Uspešan debi Miloša Karne

Na 16. Susretima enigmata Srbije u Čačku moj cimer bio je 18-godišnji Miloš Karna iz Beograda. Reč je o sjajnom momku koji se već pokazao kao vrstan kvizaš, a objavio je i neke zanimljive radove u časopisu "Enigma". Ako bude imao želju da razvije svoj talenat i pronađe dovoljno vremena, siguran sam da će postati odličan enigmata. 

Miloš nije prvi, a verujem ni poslednji takmičar koji je stekao afirmaciju na vrhunskim turnirima koje organizujem. Nema još dovoljno znanja i iskustva da bi se kao sastavljač zagonetaka ravnopravno suprotstavio starijim kolegama, ali je u Čačku ipak dao zapažen doprinos drugom mestu ED "Đorđe Natošević", zajedno sa mnom i Milutinom Tepšićem.

Na takmičenju u rešavanju zagonetaka Miloš je zauzeo šesto mesto u konkurenciji 18 takmičara, a vrlo malo mu je nedostajalo da stigne barem do srebra, jer je zabrljao jedan deo ukrštenice i tu izgubio dragocene bodove. Ovo mu je ipak prvi put da učestvuje uživo u rešavanju, pa je razumljivo da je bilo malo treme i grešaka. Ono što nije razumljivo je kako su se neke kolege ponele nekorektno kad me je Miloš pitao za objašnjenje prvog indirekta. Da im ne spominjem sad imena, nek im ide na čast kako su se brecnuli na mladog kolegu, koji je imao pravo (baš kao i svi ostali takmičari) da autora zadataka pita za neku nejasnoću.

Posebno me raduje to što je Miloš po pitanju poštenja, časti i ljudskosti već izgrađena ličnost, te mi je zadovoljstvo što je član ED "Đorđe Natošević" iz Sombora i velika čast što je mene odabrao za enigmatskog učitelja.

2 comments:

  1. ..."Ono što nije razumljivo je kako su se neke kolege ponele nekorektno kad me je Miloš pitao za objašnjenje prvog indirekta. Da im ne spominjem sad imena, nek im ide na čast kako su se brecnuli na mladog kolegu, koji je imao pravo (baš kao i svi ostali takmičari) da autora zadataka pita za neku nejasnoću."

    Zoki, radi istine, a budući se smatram prozvanim za "incident" koji to nije bio niti se smatram krivim, pitao te za zadnji indirekt , tj. indirektnu ispuštaljku , i tako još nekoliko puta.
    Zar to nije bilo nekorektno ponašanje mladog kolege?

    ReplyDelete
  2. Nije tačno da me je pitao za indirektnu ispuštaljku. To sam ja lično skrenuo pažnju takmičarima u obe sale da se taj indirekt razlikuje od drugih po tome što treba odbiti jedno slovo iz fraze.

    A čak i da me Miloš pitao više puta, opet ima pravo na to ako mu nešto nije jasno u vezi samog zadatka. Još mi se jednom obratio da mu donesem guaranu. Ako je bio malo bučniji, to opet nije razlog da nam pretiš da ćeš napustiti takmičenje, niti je korektno da mu jedan drugi kolega (koji inače nije imao ni 100 poena) drži vakelu kako ne može da dođe nepripremljen na takmičenje i da ga ja naučim osnovama enigmatike.

    Ono što takmičari ne mogu da me pitaju je nešto u stilu "Je li ovo polje u ukrštenici tačno?" (što su radili neki pojedinci, kojima nisam dao takvu informaciju).

    ReplyDelete