07/06/2016

Noletu u čast - takmičenje u sastavljanju ukrštenih rečiPoštovani ljubitelji enigmatike, verujem da su mnogi od vas posmatrali finalni meč Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu. Kao što znate, Novak Đoković osvojio je svoj prvi Rolan Garos, čime je ostvario i redak podvig, pobedivši zaredom na četiri grand slem turnira.

Budući da nas uskoro očekuje Vimbldon, a potom i Letnje olimpijske igre u Brazilu, gde Nole takođe ima šampionske ambicije, možemo se u međuvremenu malo poigrati. U čast najboljeg sportiste Srbije (a u mnogim anketama i najboljeg sportiste sveta), beogradski časopis "Enigmatika" i blog ŠMEK (chessandpuzzles.blogspot.com) organizuju takmičenje u sastavljanju ukrštenice. Evo ukratko i propozicija:

1. U mrežu 12 x 10 uvrstite dva tematska pojma koja se ukrštaju, tako da NOVAK ĐOKOVIĆ bude vodoravno, a ROLAN GAROS uspravno. Ovo je moguće uraditi na devet načina, a vi izaberite raspored koji vam odgovara.

2. Svaki enigmata može se takmičiti sa tri ukrštenice, a reči u njima moraju biti iz fonda srpskog jezika, isključivo na ekavici. Ukrštenice koje sastavljate obavezni ste da kompletno opišete, sa datim rešenjem, kao u primeru koji možete videti NA OVOJ ADRESI.

3. Takmičarski radovi se šalju do 10. jula 2016. godine, na mejl zoradis@eunet.rs . Naknadno primljeni radovi neće biti prihvaćeni.

4. Prilikom ocenjivanja posmatraće se uobičajeni kriterijumi za ukrštenice. Rad sa slabo poznatim rečima ne može biti pobednički, makar imao veliku belinu ili malo crnih polja. Sem pomenutih tematskih pojmova nije potrebno stavljati druge teniske termine, jer to se neće dodatno vrednovati.
  
Domaćin takmičenja, Zoran Radisavljević, oceniće prispele takmičarske radove, a takođe i nagraditi najbolje sastavljače, svojim enigmatskim knjigama "World of Anagrams" i "Put ka vrhu". Darodavac je i teniski trener David Galiot, koji poklanja besplatno učešće na turniru "Galiot Open" u Beogradu. Pored ovoga, moguće je da će biti i nekih poklona u uskoj vezi sa Novakom Đokovićem.
Ugodna vam zabava!

1 comment:

  1. Pošto je planirano da takmičenje traje oko dva meseca (odnosno, četiri broja "Enigmatike"), to znači da ćemo objaviti neke radove i pre objavljivanja konačnih rezultata. Iz tog razloga zamolio bih takmičare da ne čekaju krajnji rok za slanje radova, nego da nešto pošalju i ovih dana.

    ReplyDelete