24/06/2016

Još jedna pobeda Ilije Đurkovića



Na večerašnjem takmičenju u rešavanju anagrama (Kristijanove enigmatske zavrzlame 2) učestvovalo je 12 takmičara, a najuspešniji je bio Ilija Đurković, koji je rešio 47 od 50 zadataka. Petostruki šampion Srbije u sastavljanju anagrama, Nenad Savić, imao je 45 tačnih odgovora, dok je trećeplasirani Rade Goljović rešio 44 anagrama. Njima će za nagradu pripasti neka knjiga iz beletristike, osim ako im ne fali nešto iz serijala "Put ka vrhu" (mislim da jedino Ilija nema PKV 3, ali tu sam mu knjigu ostao dužan sa jednog od ranijih takmičenja).

Svi anagrami koje je pripremio Kristijan Knežević bili su rešeni, a pokazalo da je dva sata prava mera za ovakav tip takmičenja. Paradoksalno, najviše problema zadale su dve minijature od sedam slova, jer kod anagrama KOPA RIT (pritoka) i ONO "KRPA" (koporan) nisu mogla biti priznata alternativna rešenja kopitar i pokoran. Rit je močvarno zemljište uz reku koje je povremeno poplavljeno, stoga je jasno da traženu vezu sa postavkom ima samo pritoka, dok je koporan vrsta kaputa od domaćeg sukna i on se odnosi na "krpu" (žargonski izraz za odeću). Rešenje POKORAN otpada ne samo zbog slabe veze sa postavkom, nego i zbog činjenice da je u pitanju pridev.

Kao organizator potrudio sam se da ne bude grešaka, ali jedna mi je ipak promakla i odnosi se na prezime teniserke. U našim novinama i na televiziji često se spominje Timea Baščinski, stoga uopšte nisam proveravao kako se njeno prezime piše u originalu, inače bih primetio da pravilan izgovor mora biti Bačinski. Što se tiče ostalih anagrama, mislim da je kvalitet bio zaista odličan i da kolega Knežević zaslužuje čestitke na lepim i duhovitim kombinacijama, u kojima će narednih meseci uživati i čitaoci "Enigmatike" i "Enigme".

Premda je na Fejsbuku dosta ljudi lajkovalo objavu, od novih takmičara javio se samo Dalibor Tešić, kome će za nagradu pripasti knjiga "World of Anagrams". Dakle, sportsko geslo "Važno je učestvovati" može i te kako da se isplati.

Konačan plasman na turniru: 1. Ilija Đurković 660 poena (od mogućih 700), 2. Nenad Savić 635, 3. Rade Goljović 615, 4. Miloš Karna 590, 5. Ilija Ozdanovac 490, 6. Branislav Nikić 485, 7. Svetlana Jorgaćijević 480, 8. Dragiša Cetić 470, 9. Andon Koloski 330, 10. Mirka Šajić 280, 11. Dalibor Tešić 145, 12. Nikola Petkovski 50.

Zahvaljujem se svima koji su po ovoj vrućini imali vremena i volju da rešavaju enigmatske zadatke. Komplet rešenja možete da pogledate NA OVOJ ADRESI

9 comments:

  1. Све честитке за организацију, а и похвале за Кристиана!

    ReplyDelete
  2. Честитам и победнику Илији!!!

    ReplyDelete
  3. Zahvaljujem Kristijanu na odličnom setu zadataka koje nam je pripremio, stvarno je bila milina rješavati njegove anagrame. Takođe hvala Zoranu na organizaciji takmičenja. Bilo je to vrlo ugodno provedeno veče uz druženje sa KEZ 2!
    Čestitke Nenadu i Radetu kao najbližim pratiocima, kao i svim ostalim takmičarima koji su učestvovali.
    Nisam riješio PRITOKU (i ja sam napisao KOPITAR), zatim Patrika Modijana i "Čas anatomije...".
    Ipak mislim da je kod ovakvog seta zadataka dva sata bila prava mjera i za najbolje takmičare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na raznim vrhunskim takmičenjima, kao što su domaći i svetski šampionati u kvizingu i rešavanju logičkih i enigmatskih problema, zadaci se prave upravo tako da budu po meri onih najboljih. Po njima se usklađuju težina zadataka i vreme za razmišljanje, da se ne dogodi da prevelika grupa takmičara bude blizu maksimalnog skora. Tako nešto ne bi valjalo, jer onda se dešava da sreća i slučajnost budu odlučujući za pobednika, a ne objektivni kvalitet takmičara.

      Delete
  4. Čestitam, Ilija. Anagrami su bili odlični te čestitke i Kristianu. Ja sam se kasno uključila, pa je onaj POKORAN bio moj očajnički brzinski pokušaj. Pridjev jeste ali nije slaba veza sa rješenjem. Onog koji je pokoran, uglavnom tretiraju kao krpu. :)

    ReplyDelete
  5. Anonymous25/6/16 12:42

    Čestitam ti Ilija, samo tri nerešena, svaka čast!
    Čestitke i Nenadu i Radetu koji su bili vrlo blizu Iliji, a naravno čestitke i svim ostalim takmičarima.

    Kristianu sve pohvale za anagrame! Sve postavke su jasno pokazivale u kom pravcu treba tražiti rešenje, milina je bilo rešavati ih.
    Hvala Zorane na organizaciji, a i vremena je bilo baš onoliko koliko treba. :)

    Ovoga puta sam malo češće bacala oko na sat, pa mogu da opišem kako je kod mene izgledao tok rešavanja.

    Prvi prolaz: bacanje pogleda na anagram, razmišljanje ne duže od 10 sekundi, zatim ukoliko sam se setila rešenja - ispisivanje slova na papir i njihovo precrtavanje za proveru i konačno unos u kvadratiće , sledeći anagram... Za ovu fazu mi je bilo potrebno 42 minuta. Nisam tačno brojala, ali mislim da sam na ovaj način rešila oko 20 anagrama.

    Drugi prolaz: ponovo sam krenula od početka, s tim da sam se duže zadržavala na anagramima i isprobavala razne kombinacije na papiru, pa eventualno unosila rešenja. Sa ovom fazom sam završila minut-dva pre pola deset, tj. oko 90 minuta posle početka takmičenja, a rešila sam oko 12 anagrama.

    Treći prolaz: za njega mi je ostalo oko 30 minuta, a to je tačno ono vreme za koje si produžio takmičenje. Tu sam se vratila na one anagrame za koje mi se činilo da ih ipak mogu rešiti. Rešila sam čitava tri, ali su oni bili najslađi baš iz razloga što su me najviše namučili. :)

    Kao što se vidi, nema te količine vremena koja bi, mene konkretno, dovela ni blizu Ilijinog rezultata. Ono što si ti opisao, može da se dogodi jedino ako su zadaci laki, ali to u tvojim takmičenjima nikad nije slučaj, tako da se ne moraš plašiti toga. Ovo takmičenje je bio idealno i po težini i po vremenu trajanja. Sve što smo Andon i ja tražili je da ne bude baš sve po principu "pogledam - znam, ne znam - sledeći zadatak", već da se ostavi i nešto vremena za poneko duže razmišljanje i mozganje.

    Obećavam da je ovo poslednji "roman" koji sam napisala u komentarima. (barem neko vreme) :D

    ReplyDelete
  6. Hvala svima na čestitkama!

    ReplyDelete
  7. ... Да наставим где је Светлана застала.Слажем се готово у целост са све ово што су остали написали. За себе могу да кажем да сам за 1h и 25 минута решио 25 анаграма,(Зоран то може потврдити), а за осталих пола само један(!) и то последњи. Да је била која фотографија плус код неких анаграма вероватно бих решио још који. Но и овако, са 50% решених анаграма сам задовољан. Сад да не чекамо више од два-три месеца до неког новог енигматског такмичења . И наравно честитка, првом међу нама , Илији, као и организаторима овог такмичења.

    ReplyDelete
  8. Čestitke svim akterima ovog takmičenja - najpre autoru, pa domaćinu, pobedniku i ostalima. Moje učešće je bilo simbolično jer nisam bio kod kuće u to vreme. Otvorio sam blog znatno nakon 21,30 sati i mislio da sam zakasnio, ali sam video da je vreme za rešavanje produženo do 22,00 sati, pa za nekoliko minuta koje sam imao na raspolaganju rešio prvih 5 anagrama i toliko se moglo. Svejedno, ovime sam samo hteo da ukažem čast i podrška autoru, plasman je sasvim irelevantan.
    Ako ništa drugo, zahvalan sam Zoranu što je uvažio moj predlog da se takmičenje održi u one dane kada su na evropskom fudbalskom prvenstvu slobodni dani da se ne bi poklopili prenosi utakmica i rešavanje anagrama.

    Nikola Petkovski

    ReplyDelete