14/06/2016

1. Otvoreno prvenstvo Srbije za anagramiste - propozicije takmičenja



Enigmatski savez Srbije organizuje 1. Otvoreno prvenstvo Srbije za anagramiste. Propozicije takmičenja su sledeće:

a) Takmičenje traje tri kola, koja će biti održana od 15. juna do 15. jula, od 16. jula do 16. avgusta i od 17. avgusta do 17. septembra 2016. godine. Domaćini kola su Aco Janković, Zoran Radisavljević i Ivan Andonov.

b) U svakom kolu takmičari sastavljaju radove na dve zajedničke i na jednu slobodnu temu, a njih će odrediti domaćini kola. U prvom kolu teme su sledeće:

1. ŽIVOT NIJE JORGOVAN, ALI NIJE NI ROBIJA
2. UMETNIČKA GALERIJA "NADEŽDA PETROVIĆ"
3. Sastaviti čist anagram, od maksimalno 40 slova, na temu po izboru iz ruske klasične muzike (kompozitor, muzičko delo ili kompozitor i njegovo delo)

c) Pravo učešća imaju svi anagramisti iz Srbije i inostranstva, a radovi (koji moraju biti čisti anagrami) šalju se isključivo na mejl anagrami2016@gmail.com . U svakoj zadatoj temi takmičari mogu da prijave najviše dva rada, ali samo jedan od njih će im se računati za plasman.

d) U svakoj od tema bodove će dobijati deset najuspešnijih takmičara, po sledećem sistemu: 25, 20, 15, 12, 9, 7, 5, 4, 3, 2. Takmičari koji ne uspeju da se plasiraju među prvih deset, a imaju ispravan rad, dobiće po jedan bod. O rezultatima svakog kola moći ćete da budete informisani na sajtu ESS, u časopisu "Enigmatika" i na enigmatskim blogovima.

e) Radove će ocenjivati mešoviti žiri, u kome će biti ugledni enigmati koji se ne takmiče, ali i sami učesnici ovog šampionata. Sličan princip uspešno se primenjuje na raznim internet takmičenjima, a brojnost žirija utiče da rezultati budu objektivniji.

f) Pobednik 1. Otvorenog prvenstva Srbije za anagramiste biće takmičar koji nakon tri kola sakupi najviše bodova. U slučaju istog broja bodova, plasman će se odrediti na osnovu većeg broja pobeda, zatim drugih mesta, itd.

g) Za najbolje takmičare, pored pehara, medalja i enigmatske literature, predviđene su i novčane nagrade. Svaka pobeda vredeće po 1.000 dinara, a osim toga, tri najbolja takmičara u generalnom plasmanu dobiće 3.000, 2.000 i 1.000 dinara.

Enigmatski savez Srbije želi svim takmičarima odlične anagrame i uspeh u takmičenju, ali pre svega da se dobro zabave, u fer i korektnoj igri.  

5 comments:

  1. Samo jedna napomena. Na nedavnoj sednici Predsedništva ESS nisam imao vremena da razgovaram sa kolegama o nagradnom fondu za takmičenje. Ovo što predlažem mislim da nije mnogo (ukupno 15.000 dinara), no ako savez odluči da ne treba toliko ili ne trebaju uopšte novčane nagrade, ja ću platiti koliko god bude nedostajalo.

    ReplyDelete
  2. Prvi anagrami pristigli su od Snežane Stamenković - Jovanović iz Sremske Kamenice, po jedan iz svake zadate teme.

    Ovim radovima Snežana je praktično obezbedila tri boda za učešće, a ima još mogućnost za dopunu, pošto se u svakoj temi mogu prijaviti dva anagrama. Ono što bih joj preporučio jeste da za narednu turu malo pojača kvalitet anagrama, jer samo tako se na ovakvim konkursima može stići do nekog zapaženog plasmana.

    ReplyDelete
  3. U međuvremenu se javio i Mihajlo Džudžar iz Ruskog Krstura, takođe sa po jednim radom iz svake zadate teme.

    ReplyDelete
  4. I ja sam danas poslao po jedan rad u sve tri kategorije. Pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Hvala, Bane.

    Mislim da su teme dobro osmišljene i da ćemo videti mnoge odlične radove.

    ReplyDelete