14/03/2016

Mnemonička formula za broj pi

Na današnji dan (3/14 po engleskom pisanju datuma) matematičari širom sveta organizuju takmičenja u pamćenju decimala broja pi. Jedno takvo nadmetanje održano je danas u Užicu, a pobednik takmičenja, 19-godišnji Stefan Mirosavljević, znao je da saopšti napamet 360 cifara.

Za neki precizniji račun nije potrebno znati toliko decimala, dovoljno je i desetak. Ako ne budete imali digitron pri ruci, može vam poslužiti i moja stihovna formula, koju sam osmislio 2002. godine. Potrebno je samo da prebrojite slova u datim rečima: 3,141592...

Tom i Džeri u stanu projuriše,
pa Mrvicu malog tom bukom probudiše. 

Da sve ne bi ostalo samo na stihovima, napravio sam i anagram koji objašnjava pomenutu rečenicu:

U DŽUMBUSU OVOM PORUKU PRATIŠ,
BROJ TRI I OGROMNE DECIMALE PAMTIŠ!

2 comments:

  1. Koliko sam uspeo da saznam, prethodnih godina na takmičenjima u Beogradu rekorder je bio Rade Goljović, s rezultatom od 400 decimala, a u nezvaničnom nastupu dr Vladica Andrejić (urednik sajta "Večiti šah") uspeo je da zapamti 1008.

    ReplyDelete
  2. Anonymous15/3/16 12:18

    Lepi stihovi za pamćenje broja pi. :)
    Mada ne bih volela da moram da množim sa brojem koji ima desetak decimala, a da nemam digitron. :D

    Jedna od mojih omiljenih pomoćnih rečenica iz školskih vremena za lakše pamćenje je bila "Kako mama skače". Smislila sam je od tadašnje reklame "Prvog maja" iz Pirota "Kako mama kaže", da bih zapamtila da u tom mestu proizvode gumu. :)

    ReplyDelete