08/12/2015

Zanimljive reči sa prvenstva Srbije u kvizovci


Na prvenstvu Srbije u kvizovci mogle su se (kao i na drugim kvizovkaškim turnirima) videti neke zanimljive, smešne, ali i neispravne reči. Ivan Andonov napravio je spisak reči od deset i više slova, koje donose bonus poene, kao i spisak reči koje nisu prošle na arbitraži. 


11 SLOVA (22 reči)
RADISAVLJEVIĆ (5): engelsovsko, euroutopija, kašikarstvo,  krempitoman, podivljalost
OBRADOVIĆ (5): dvometarsko, makrofonije, muslimanske, nemaštovito, radoznalost
NIKIĆ (4): nesvatovske, poluekstaze, praistorije, stopetorica
ŠKARIĆ (3): negenocidna, neraskrojna, preostajati
ANDONOV (3): netrebovanja, nevelesilna, razvijoreno
KNEŽEVIĆ (1): preuslikani
SAVIĆ (1): neodadaisti

10 SLOVA (37 reči):
OBRADOVIĆ (8): dopisivanje, kaldrmisan, kalemarsko, međudolski, mezogonija, nedopisani, polufoleri, propasiran
RADISAVLJEVIĆ (6): dolijevani, nelimenost, neodmotani, neokresani, piketirati, šokadijski
NIKIĆ (5): autopedije, džojstikovo, nezagorski, polutakmac, postavljeno
GOLJOVIĆ (5): kontrolica, moralistov, poklempava, ultramnogo, upoznavano
SAVIĆ (4): ispopadati, odmeravani, odvrtačine, pristrasne
KNEŽEVIĆ (3): jugojevski, porazarati, pronalazak
ŠKARIĆ (3): nedominski, polubistra, satelitska
ANDONOV (2): docrtavano, odmeravati
MARKOVIĆ (1): tulipanski
 
NEPRIZNATE REČI (27):
bjelac, bump, centizam, deponisani, dvožencovo, džemo, đihnuti, enotizam, glaukomizam, hitrovito, lječenje, mnogolisti, monotehnika, natovarenje, naugljenasta, neopozicija, neteizam, oljače, oposlenija, progrmsko, skamenita, svijetske, telekapelani, ućardano, utkanje, velekapelani, voljenice

9 comments:

  1. S kojim obrazloženjem je priznata, i šta bi trebalo da znači, reč "jugojevski"?
    Sa druge strane, zašto nije priznata reč "mnogolisti"? To sasvim lepo može da se shvati kao: onaj koji ima mnogo listova.

    ReplyDelete
  2. To što su neke reči na spisku ne znači da su sve priznate od strane sudije. Naime, dešava se da se igrači ne žale i onda protivnik dobije poene i složena reč ostaje na tabli. Konkretno u ovom slučaju, igrač je tu reč JUGOJEVSKI stavio u poslednjem potezu, kad je njegov protivnik već imao nedostižnu prednost, i on se nije žalio.

    Ako bi se pravio pridev koji znači da nešto ima mnogo listova, pravilno bi bilo mnogolistan i mnogolisni.

    ReplyDelete
  3. Da. Hvala na odgovoru. Primećujem da je onda u toj, a možda i u još nekoj, situaciji takmičar mogao da ispiše i mnogo "kreativniju" reč koja bi prošla. Možda bi bilo dobro u ovakvim izveštajima ostaviti poseban odeljak za reči za koje nije ni ulagan prigovor. Pretpostavljam da je ovde neobično to što je samo jedna od priznatih reči sumnjiva.
    Inače, posebno mi se sviđa reč "odvrtačine". :-)

    ReplyDelete
  4. Mislim da je kvizovka na ovim prostorima manje popularna nego što je scrabble na engleskom govornom području baš zato što su pravila preslobodna: jednostavno, proglasiš službeni rječnik za natjecanje i sve što nije u njemu leti van.

    Ovako, natjecanje je, za moj pojmove, besmisleno: zašto je KREMPITOMAN OK, a TELEKAPELAN nije? Sto posto sam siguran da za ovo drugo prije mogu naći potvrdu s engleskog govornog područja, neću se čak ni gnjaviti s guglanjem. Ono pravilo da može svaki prefiks i sufiks je još gore. Ok, opet je najbolji onaj koji se nabolje snalazi u danim pravilima, ali oslobađa se prostor za muljažu, svađanje sa sucima i slično. Meh. Mogu ja recimo igrati verziju pokera u kojoj je skala jača od boje i ako svi znamo pravila igra je poštena, ali više nije matematički dobro modelirana. Netko je negdje, nekad trebao povući crtu i za kvizovku.

    ReplyDelete
  5. Upravo iz već gorenavedenih primera meni ova igra nikad nije bila niti privlačna, niti prihvatljiva, naprotiv! Nisam je nikad igrao! Najpre zato što se u Makedoniji nikad nije igrala, pa bih ja (ako sam hteo da je igram) morao da je igram na srpskom ili hrvatskom jeziku, čime bih uvek bio hendikepiran i u podređenom položaju. Međutim, često sam gledao gruge kako je igraju i UVEK je bilo prigovora (da ne kažem svađe) oko postojanja ili nepostojanja neke reči, njenog prihvatanja ili neprihvatanja. Sudija (lektor) je uvek bio na mukama da ispravno presudi i često je morao da vadi vruće kestene iz vatre da bi zadovoljio nekoga.

    U gorenavedenim primerima (neću ulaziti u polemiku da li takve reči postoje ili ne) čudno mi je kako su prihvaćene mnoge reči koje počinju sa NE - nesvatovske, negenocidna, netrebovanja, nevelesilna, nelimenost (?), nezagorski, nedominski ... a nije priznata neopozicija. Takođe mi je vrlo teško prihvatiti reč - polutakmac ??? Pa može li biti i trifrtaljatakmac? (75% takmac).

    Da ne budem krivo shvaćen - uopšte nisam nastojen prema onima koji igraju ovu igru, naprotiv, samo mi se ne sviđa što se operiše sa vrlo sumnjivim, nategnutim i rogobatnim rečima, pa ne vidim u čemu je draž te igre.

    Nikola Petkovski

    ReplyDelete
  6. Никола, управо си погодио у чему је драж. Управо у сумњивим, натегнутим и рогобатним речима. Неописиво је леп осећај који ти доноси смех другара кад смислиш неку будалаштину. У тим тренуцима престаје да буде битно да ли је реч призната или не... Наравно, поред тога постоји непоремећени такмичарски моменат... Треба пробати па онда судити...

    ReplyDelete
  7. nemam puno vremena jer se ubijamo sa Zimskim superfeniksom, ali eto par opaski pod radnim naslovom zabilješke starog kvizovnjaka.
    - Ja mogu da pustim nepostojeću desetku u prvom potezu,ako mi protivnik stavlja slovo s kojim ću ja da postavim jedanaesticu
    - Na turnirima u Hrvatskoj nema (više) svađa. Prije početka turnira izabere se žiri igrača od tri takmičara (s dvije zamjene). Ako nisi zadovoljan sudijom (nepriznata tvoja ili priznata protivnikova riječ) žališ se žiriju. Ako presude protiv tebe skidaju ti se četiri minute. Poslije možeš brundati sam sebi u bradu...
    Nikada nisam sudjelovao u donošenju pravila. U Međimurju se igra kvizovka u kojoj ispred svake zabilježene riječi možete staviti i jedan ZABILJEŽENI prefiks. Ja sam uživao i u takvoj kvizovci, jer kumst je postavljati duge riječi u 8. ili 10. potezu. A i suđenje je vrlo lako, gotovo da nema žalbi... Treba probati pa komentirati. Ja nekad nisam jeo žabe...
    Za sada toliko. Ako se polemika nastavi, rado ću sudjelovati. Pero
    p.s. Po meni, sutkinja u Beogradu je radila vrlo dobro svoj posao.

    ReplyDelete
  8. Moj komentar gore u vezi ovoga sam završio sledećim rečima: "Da ne budem krivo shvaćen - uopšte nisam nastrojen prema onima koji igraju ovu igru, naprotiv, samo mi se ne sviđa što se operiše sa vrlo sumnjivim, nategnutim i rogobatnim rečima, pa ne vidim u čemu je draž te igre." Dva naredna komentatora mi kažu: "Treba probati, pa onda suditi (komentarisati)". Ja nisam probao da igram ovu igru, ali sam više puta radoznalo posmatrao kolege koje su je igrale i, kao što sam već napomenuo, gotovo uvek je bilo povišenih tenzija oko(ne)priznavanja neke reči, bilo je i svađa, pa i međusobnog vređanja, pa i na račun sudije. Pošto sam iskusan i priznat enigmata i od mene se u par navrata tražilo da i ja presudim o ispravnosti neke reči. Jednom sam čak i pravilno "presudio", ali nezadovoljan igrač je meni rekao da ja kao Makedonac nisam dorastao da tumačim srpski jezik, pa mi se posle, kad mu je dokazano da sam u pravu, izvinjavao. Naravno, nije uvek bilo žustro i žučno, bilo je i mirnih igara bez protesta, ali je uvek bilo vidljivo nezadovoljstvo kod onih igrača kad im se ne bi priznala reč. Sve je to uticalo da me ova igra nikad i nikako ne privuče. Naravno, ovo je SAMO MOJE mišljenje i SAMO MOJ stav i ja ih nikome ne naturam. Stvar je u ukusu, a o ukusima se ne raspravlja. Onima kojima je ova igra interesantna, zabavna, prijatna i uživaju u njoj neka je slobodno igraju, ja im uopšte ne stojim na putu, niti je moje mišljenje o njoj merodavno i obavezno. Moje mišljenje i moj stav i samo ću se ja ravnati prema njima.

    Nešto drugo bih ovde primetio. Igranje ove igre iziskuje dobro, čak i odlično poznavanje jezika i pravopisa od strane igrača. Toliki broj nepriznatih (dakle nepostojećih) reči (gore ih je navedeno čak 27), je ipak, po meni znatan jezički minus. A ako neko želi da proturi neku neispravnu reč kao što kaže Rade: "Неописиво је леп осећај који ти доноси смех другара кад смислиш неку будалаштину. У тим тренуцима престаје да буде битно да ли је реч призната или не" onda mu to dođe kao kad bi u šahu neko igrao skakačem sa a1 na c3 i šta bi bilo ako se protivnik ne žali na taj potez.

    Nikola Petkovski

    ReplyDelete
  9. Никола,
    Пошто сам активни шаховски судија, могу да одговорим.
    Раде игра скакачем са а1 на ц3 и Никола се не жали већ одигра свој потез. Партија се наставља нормално јер се сматра да је Никола прихватио Радов потез као легалан.

    ReplyDelete