05/10/2015

Radovi sa takmičenja u sastavljanju zagonetaka


Na takmičenju u sastavljanju zagonetaka, koje je osmislio Voja Dodevski, trebalo je pripremiti četiri rada - ukrštenicu 8x9 sa unapred upisanim pojmom REDAK ZVER, piramidu do 10 slova sa pojmom ROGA, rebus u kome se u frazi pojavljuje reč KULA, te neku zagonetku u stihu od ponuđenih naziva dela Milovana Glišića. 

Pošto je reč o brzinskom takmičenju, mislim da su radovi koje sam pripremio visokog kvaliteta i spreman sam da ih kolege uporede sa bilo čijim. Ja govorim istinu, i zato moram naglasiti da je pobednik takmičenja imao veoma dobre radove, ali za nijansu slabije od mojih. U pitanju su male razlike i mogao bih razumeti da sam zauzeo drugo mesto, ali da budem šestoplasirani u ovoj konkurenciji, to je potpuno neprihvatljivo i pokazuje da je žiri (Lazarević, Mijatović, Pupezin) jako loše radio. Naravno, nemam dokaze da me je neko od njih namerno oštetio, ali činjenice su da je jedan član žirija previše blizak pobedniku, a isti čovek (s kojim nisam u dobrim odnosima) primio je moj list sa radovima, te je lako mogao zapamtiti šta sam sastavio i namerno mi dati par nižih ocena. Svoj komentar ipak ću bazirati na tome da su svi članovi žirija bili pošteni, ali da su zbog ocenjivanja odoka (bez neke dublje analize) vrlo slabo procenili vrednosti takmičarskih radova.

Ono što je zaista sramota i gde sam najviše oštećen jeste činjenica da sam za rebus dobio svega 9 poena, dok je recimo rad MAJKU LAZAR VOLI (maj, kula, zar, vo, Li) dobio čak 14 poena. Neshvatljivo da žiri može da dodeli dve "petice" i jednu "četvorku" tako banalnom rebusu, koji u frazi sadrži dva pojma od dva slova, što se daje možda u rubrikama za decu. Ako ćemo da se zajebavamo, takvih rebusa sam mogao da smislim dvadesetak bez problema, ali sam sastavio nešto originalno, sa daleko težom konstrukcijom (u kojoj dva puta koristim tematski pojam), uz logično i lepo rešenje. Tako nešto, pogotovo ako se upoređuje sa drugim rebusima na takmičenju, moralo je dobiti 14-15 poena, što bi mi donelo ne samo pehar u sastavljanju, nego bi mi bilo dovoljno i za nagradu najuspešnijem učesniku SES u Valjevu, a to sam po prikazanom u zvaničnim disciplinama apsolutno zaslužio. 

Ocenjivanje rebusa moglo bi se uporediti sa ocenjivanjem u umetničkom klizanju i gimnastici - može neko da izvede perfektno vežbu, ali ako elementi te vežbe nemaju nikakvu težinu, nije reč o odličnom nastupu i takmičaru se daju prosečne ocene. Sem primera koji sam naveo, još neki prosti rebusi su neopravdano dobijali visoke ocene, dok je moja majstorija dobila prosečnu ocenu od svega 3,00. I tu nema nikakve diskusije niti pravdanja da je reč o slobodnom sudijskom uverenju ili različitim ukusima - reč je o sudijskom neznanju. Drastično sam oštećen i trebalo je da budem prvak Srbije.

Što se tiče ostalih zagonetaka, ispostavilo se da je piramida bila dosta težak zadatak, ne samo meni nego i drugim takmičarima. Pokušavao sam da dobijem sve imenice, ali na kraju sam ipak stavio i jedan pridev. Kod stihovne zagonetke sam imao i rezervnu varijantu (da poslednja dva stiha budu "...za Glišićevo delo sam ipak bio spreman"), ali je ovo što sam stavio lepša i logičnija varijanta. Kod te zagonetke, kad je uporedimo s nekim drugim na takmičenju, takođe je trebalo dobijem više od 12 datih poena.

Zanimljivo je da u žaru takmičarske borbe nisam dobro prebrojao redove u ukrštenici i potrošio sam četrdesetak minuta sastavljajući je na format 9x9! Bio sam zadovoljan što sam sastavio belinu 6x6 i kad sam krenuo da prepišem taj rad na takmičarski list, usledilo je neprijatno iznenađenje. Međutim, premda mi je ostalo malo vremena, napravio sam prilično dobru novu ukrštenicu, koja mi je donela maksimalnih 15 bodova.

Da zaključim - dao sam sve od sebe i bio sam raspoložen i motivisan, a kad je tako, retko ko može da sastavi nešto bolje od mene. Znam da me mnogi smatraju uobraženim i da im se ne sviđa ovo što komentarišem, ali kao pobednik brojnih konkursa znam takođe koliko vrede moji radovi i da li sam negde podbacio. U Valjevu sam imao nastup za sam vrh tabele i oni koji su pošteni (kao što je kolega Šarić) konstatovaće da sam oštećen, a neki idioti će da mi se rugaju što sam se iznervirao i govoriće da nisam sportski primio poraz. Samo, previđaju svi jednu bitnu činjenicu - ako vas sudije pokradu na takmičenju, pa još to rade u kontinuitetu, onda nije lako ostati miran i dostojanstven.

5 comments:

  1. Rebus je odličan, a ukrštenica je extra! Ipak si napravio belinu 5x6, a pojmovi su poznati, a ne neki tamo sačuvaj bože. :)

    ReplyDelete
  2. DRAGOMAN: https://sh.wikipedia.org/wiki/Dragoman
    NA DROGAMA: pod utjecajem opijata (kolokvijalna fraza)
    MANDRAGORA
    GORAN RADMAN (ili GORDAN MARAS)

    Slavku sam čestitao na pošteno ostvarenoj pobjedi, žiri je jedini koji je mjerodavan za bilo koje natjecanje, druga je stvar što su po uobičajenim enigmatskim kriterijima rebusi trebali zamijeniti bodove. Možda se netko udostoji objasniti način bodovanja i svoja razmišljanja, posebno jer su od pojma vo u riječi voli otrcanije samo lije u pojmu "lijepo".

    ReplyDelete
  3. Hvala, Bane. Ne bih baš rekao da je ukrštenica ekstra, ali je za ovakvo brzinsko takmičenje prilično dobra, sa poznatim pojmovima (sem ovog STOM ETARA, što sam slučajno pogrešio kad sam stavljao isprekidanu crticu) :)

    Inače, video sam da je Pero Galogaža imao rad sa svega pet crnih polja, ali izgleda da se žiriju nisu dopale neke reči koje je stavio.

    ReplyDelete
  4. Ako želiš poslat ću ti svoje radove i ocjene za usporedbu. Možda se još neko odluči na poređenje pa ti pošalje svoje umotvorine iz Valjeva. Ti nisi stavio ocjene za ostale svoje uratke, možda si negdje dobio i više...Pozdrav, Pero

    ReplyDelete
  5. OK, slobodno pošalji. Ono što sam na brzinu video kod tebe deluje mi da je zasluživalo više poena. Kod mene je bilo sledeće - ukrštenica 15, piramida 15, stihovna zagonetka 12, rebus 9.

    ReplyDelete