04/10/2015

Još jednom drastično oštećen!

Pored već pomenute neprijatnosti sa dolaskom Živanića u hotel, bilo je i mnogo kontroverzi na enigmatskim takmičenjima. Za sebe mogu kazati da sam opravdao visoku klasu i da sam sastavio izvrsne radove, ali umesto da pobedim u dve discipline, na kraju sam zahvaljujući nečijoj zlobi ili nedovoljnom poznavanju enigmatske materije zauzeo tek šesto mesto u sastavljanju zagonetaka i treće mesto u sastavljanju anagrama (u čemu uživo nikad nisam bio plasiran ispod drugog mesta). Budući da ne želim ništa pričati napamet, detaljno sam analizirao radove konkurenata i priložiću javnosti na uvid sve što sam sastavio, tako da ćete videti moje stvaralaštvo, i možete biti sigurni da niko nije imao bolje komplete zagonetki od mene. Naravno, ovo će se po običaju završiti tako što će svi da kriju svoje radove kao zmija noge, jer ako bi ih pokazali jasno bi se videlo da su bili slabiji od mene i da sam drastično oštećen.

U takvim neregularnim uslovima najviše je profitirao Slavko Bovan, pridodavši svojim nezasluženim trofejima i nagradu za najuspešnijeg učesnika 15. SES u Valjevu. Da je na pošten način pobedio, verujte da bih smogao snage (koliko god mi se gadi taj lažov i licemer) da mu čestitam, ali možete misliti kakav je to trofej kad u žiriju za anagrame, na primer, sede tri čoveka koji su u životu zajedno objavili jedva sedamdesetak anagrama? Pogotovo ne znam šta je tamo tražio meni potpuno nepoznati gospodin (bez ijednog objavljenog anagrama u časopisima!) koji mi je dao "dvojku" za odličan rad, kao da sam neki početnik. Prisutnim enigmatima su na kraju pročitani anagrami tri prvoplasirana takmičara i videlo se jasno da su moji anagramni izrazi bili najkvalitetniji.   

Za ocenjivanje u sastavljanju zagonetaka, ne znam koji izraz da upotrebim, osim - smejurija. Nekakvi banalni rebusi su dobijali maksimalnih 15 poena (3 x 5) ili 14, a moj odlični, u kome sam dva puta iskoristio traženi tematski pojam, svega 9 poena?! Ako je za utehu, pošteni kolega Vladimir Šarić (koji je bio drugi u toj disciplini) priznao mi je iskreno da su njegov i još neki rebusi bili slabiji od mog. Da sam za tu interesantnu ideju, sa lepim i logičnim rešenjem, osvojio 14 poena, bio bih prvi u sastavljanju zagonetaka i najuspešniji učesnik SES, što sam po svemu prikazanom u Valjevu i zaslužio.

Najregularnije (mada to nije jezički pravilan izraz, jer nešto je ili regularno ili neregularno) bilo je takmičenje u rešavanju, gde je sastavljač zadataka Mile Janković napravio neke vrlo zanimljive mrežaste radove, ali nažalost i jedan rebus sa apsurdnom frazom, u kome ima i ponavljanja istog korena reči. Na kraju je pobedio Pero Galogaža, koji je kombinujući slova jedini uspeo da pronikne u zamisao autora. Ovde treba pohvaliti organizatore, koji su obezbedili dovoljno prostranu salu i razdvojene stolove, čime je onemogućeno prepisivanje i dogovaranje kakvo već godinama viđamo na tom takmičenju.

Mislim da po sećanju mogu reći plasmane troje najbolje u svim zvaničnim i revijalnim disciplinama. Inače, i šah i super-kvizovka su održani uz mali broj igrača (šah sa šest, a super-kvizovka sa svega četiri), tako da je dobra odluka saveza što se više ne računaju u zvanične discipline. 

Rešavanje zagonetaka: 1. Pero Galogaža, 2. Rešad Besničanin, 3. Branislav Nikić
Sastavljanje zagonetaka: 1. Slavko Bovan, 2. Vladimir Šarić, 3. Gordana Jovanović - Šarić
Sastavljanje anagrama: 1. Gordana Jovanović - Šarić, 2. Slavko Bovan, 3. Zoran Radisavljević
Šah: 1. Miroslav Mihalj, 2. Zoran Radisavljević, 3. Milan Dragojlović
Super-kvizovka: 1. Slavko Bovan, 2. Branislav Nikić, 3. Sreten Perić

U istraživačkom kvizu (u kome je trebalo pronaći lokacije nekih starih valjevskih kafana i restorana), pobedio sam ja. Međutim, to mi je slaba uteha, jer uložio sam veliki trud da sastavim odlične radove, koji nisu adekvatno vrednovani. Zaista je postalo besmisleno praviti ovakva takmičenja - sad kad je konačno napravljen pravilnik, kad su obezbeđeni i uslovi da u sali nema prepisivanja, enigmati koji ocenjuju radove ponovo nisu bili na visini zadatka. Te discipline u kojima se ocenjuju radovi treba ili ljudski organizovati ili odustati od toga, jer nije u redu da neko ko nema pojma sa pojedinim zagonetkama, da ih ofrlje ocenjuje i da ne zna uporediti kvalitet svih radova takmičara. 

4 comments:

  1. Anonymous6/10/15 12:23

    Dragi Zorane!
    U vezi rješavačkog natjecanja ispada kako bi sve bilo u redu i potpuno regularno da ja nisam riješio rebus. Još u Valjevu sam ti objasnio da autor Mile ima isti korijen i u piramidi (BESKRAJAN i STAMBENI KRAJ i u ukrštenici ELITA i ELITNA JEDINICA. Tom logikom sam i ja došao do PRVOSLAVA. Pozdrav i tebi i Miletu! Pero

    ReplyDelete
  2. Pero, smatram da je tvoja pobeda u redu i da je zaslužena. Svi smo imali iste uslove, nije bilo prepisivanja i dogovaranja, a ti si se snašao i rešio nešto što je gotovo nemoguće rešiti. Zamerka na regularnost takmičenja se odnosila isključivo na rešivost tog rebusa. Čestitka na pobedi!

    ReplyDelete
  3. Koje je uopće rješenje tog rebusa?

    ReplyDelete
  4. PRVOSLAV IMPALE VOLI (prvo S, lav i M, pa levo LI)

    ReplyDelete