03/09/2015

Propozicije 14. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste

Na forumu "Enigma kafe" anagramisti su počeli da šalju radove za ovogodišnji šampionat Srbije, a domaćin prvog kola, Rade Goljović, objavio je temu za anagramni izazov, kao i zvanične propozicije takmičenja. Verujem da većina vas zna kako funkcioniše ovo tradicionalno takmičenje, ali za svaki slučaj pročitajte ono što piše u pravilima.

Propozicije 14. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste

1. Pravo učešća imaju svi ljubitelji enigmatike iz Srbije i inostranstva. Radovi se sastavljaju isključivo na srpskom jeziku, a prihvataju se samo čisti anagrami, bez izmene, manjka ili viška slova.

2. Takmičenje traje četiri kola. Radovi za prvo kolo primaju se od 1. do 30. septembra 2015, drugo kolo održaće se u oktobru, treće u novembru, a četvrto u decembru.

3. U svakom kolu ocenjivaće se radovi u pet kategorija. To su:

• Minijature (radovi do maksimalno 10 slova)
• Anagramirane ličnosti
• Generalna kategorija (radovi na opštu tematiku)
• Aktuelni anagrami
• Anagramni izazov (tema koju domaćin određuje za svako kolo)

4. Svaki anagramista u toku jednog kola može da ima najviše jedan takmičarski rad po kategoriji. Anagramisti mogu da šalju i više radova, ali u tom slučaju dužni su da naprave selekciju radova. Ako to ne urade, selekciju će umesto njih obaviti domaćin kola. U slučaju da su neki anagrami ranije objavljeni ili svojim kvalitetom ne zadovoljavaju osnovne standarde, domaćin takmičenja će te anagrame izostaviti iz konkurencije.

5. Radovi za prvo kolo šalju se u forum "Enigma kafe", na mejl rgoljovic@gmail.com ili na adresu: Rade Goljović, Jurija Gagarina 64/35, 11070 Novi Beograd. Tokom šampionata takmičari će na forumu moći da vide nominovane anagrame, kao i da dobiju obrazloženje o izostanku nominacije. Pred kraj svakog kola biće davana lista predloga, tako da će autori još dan-dva imati mogućnost za ispravku nominacija.

6. U ocenjivanju radova mogu da učestvuju svi sadašnji i bivši takmičari i sudije, kao i novajlije. U svakoj kategoriji biraju se tri najbolja anagrama i daje im se 3, 2 i 1 poen. Zbog tajnosti glasanja ocene se šalju na mejl rgoljovic@gmail.com ili na poštansku adresu domaćina takmičenja (dakle, ne u forum!). Spisak anagrama za ocenjivanje biće istaknut u forumu, kao i konačni rezultati glasanja, generalni plasman i novi anagramni izazov.

7. Takmičari mogu u svakom kolu da dodele sebi maksimalno jedan poen i to samo za jedan sopstveni anagram.

8. Autori pet najboljih anagrama u svakoj kategoriji dobijaće bodove po principu 6-4-3-2-1. Takmičar koji nakon četiri kola skupi najviše bodova biće šampion Srbije za 2015. godinu. U slučaju istog broja bodova, gledaće se ko ima više "šestica", zatim "četvorki", itd. Za najbolje takmičare obezbeđena su priznanja i nagrade.

9. Na kraju takmičenja, biće obavljen i izbor najboljih anagrama u 2015. godini. Nagrada za anagram godine zove se "Trofej Veselin Patrnogić", čime se neguje uspomena na jednog od najboljih srpskih anagramista i posthumnog šampiona Srbije u 2005. godini.

10. Nezavisno od Međunarodnog prvenstva Srbije, u okviru foruma biće održan i izbor za najbolji vulgarni anagram u 2015. godini. Najbolji autor u toj kategoriji dobiće nagradu "Crven ban", nazvanu po istoimenoj zbirci pesama koje je prikupio Vuk Karadžić.

Dobro došli i ugodna vam zabava!


1 comment:

  1. Супер што ћемо се опет дружити на форуму!
    И "лајк" за слику! :-)

    ReplyDelete