04/09/2015

Arhive na sunce!

Tokom dugogodišnjeg bavljenja enigmatikom prikupljao sam na kompjuteru razne zanimljive materijale, koje sam uvek rado menjao s kolegama ili ih poklanjao. U želji da popularizujem enigmatiku i obradujem neke ljude koje to interesuje, podelio sam besplatno stotinjak CD-a sa raznim enigmatskim zadacima, logičkim problemima, kviz turnirima i biltenima. Kolika je to količina materijala, biće jasnije ako kažem da zauzima kompletan CD (oko 700 megabajta), a davao sam i neke dodatne stvari. Nisam delio jedino arhivu s neupotrebljenim kviz pitanjima, jer to je roba koja se može prodati i čuvao sam je za neke televizijske kvizove, Kviz kup Srbije i druga takmičenja koja sam organizovao.

Sličnu vrstu nesebičnosti pokazali su prethodnih desetak godina Dinko Knežević i Nenad Savić, zahvaljujući kojima koristimo kompjuterski program "NS anagram". Nenad je napravio besplatan softver, a Dinko je vredno prikupljao objavljene anagrame i dopunjavao bazu, u čemu smo mu svojim prilozima pomagali ja i još nekoliko kolega.

Nažalost, mada znam da se ovo neće svideti nekim ljudima, moram konstatovati da ima i onih koji koriste plodove tuđeg rada, a nisu spremni da i sami nešto prilože za opštu dobrobit. Ja sam neke od njih pozvao, čak sam ih pitao ukoliko već neće da se menjaju, za koju cenu bi prodali taj svoj materijal, međutim nisam dobio nikakav odgovor?! Smatram da tako nešto nije korektno i kolegijalno, pa bi ih zato zamolio da to što imaju ne čuvaju kao veverice svoje lešnike ili Baja Patak zarađene novčiće. Skupljali ste to godinama, pa šta? Ako nemate neku materijalnu korist od toga, zašto da čuvate u folderima nešto što bi obradovalo brojne ljubitelje enigmatike?

3 comments:

  1. Ilija Đurković6/9/15 08:27

    Potvrđujem Zoranovu priču iz prvog pasusa teksta. Prije par godina dobio sam od njega CD vrlo bogat sadržajem iz klasične i logičke enigmatike. To je bio period kada sam se vraćao enigmatici poslije velike pauze, i ovi materijali su mi mnogo značili i kao magnet me privukli omiljenom hobiju i učvrstili strast koju osjećaj prema enigmatici.
    Tokom poslednje tri godine i ja sam prikupio dosta enigmatskih materijala i spreman sam da ih proslijedim bilo kojem kolegi koji je zainteresovan za njih. Za početak poslaću Zoranu nešto što mislim da je zanimljivo, pa neka ga on izloži na uvid i korišćenje svim zainteresovanima.
    Možda bio bilo dobro oformiti posebnu rubriku u kojioj bi se objavljivao i "skladištio" ovakav materijal.

    ReplyDelete
  2. Hvala, Ilija. Dopada mi se tvoj predlog i počeću lagano da stavljam neke zanimljive dokumente koji mogu poslužiti ljubiteljima enigmatike. Drago mi je da ti je značilo ono što sam ti ranije poslao.

    ReplyDelete
  3. Ilija Đurković6/9/15 20:39

    Pozivam i druge ljubitelje enigmatike da pošalju priloge koji bi svima bili interesantni, naročito zadatke sa raznih enigmatskih takmičenja, kako "klasične" tako i logičke enigmatike.

    ReplyDelete