16/06/2015

3. Memorijal Milana Milina - PROPOZICIJE TREĆEG KOLA



Na 3. Memorijalu Milana Milina, koji organizuje ED "Đorđe Natošević" iz Sombora, počinje treće kolo, pod nazivom "Anagramne majstorije". Budući da je Milin bio matematičar po struci, to nam je dalo ideju da ga kroz igru rečima povežemo sa 10 poznatih srpskih matematičara. Radovi za ovo kolo primaju se do 1. avgusta, a propozicije su sledeće:

1. Zadatak sastavljača je da sa datog spiska odaberu tačno tri matematičara i da od njihovih slova naprave što zanimljiviji čist anagram, bez ikakvih izmena slova. Na tom spisku poznatih srpskih matematičara su:  Vene Bogoslavov, Dragoslav Mitrinović
, Dragoš Cvetković, Đuro Kurepa, Ivan Stojmenović, Jovan Karamata, Mileva Marić, Mihailo Petrović Alas, Neda Bokan, Radivoj Kašanin. 


2. Rešenje anagrama, kao što je već rečeno, treba da sadrži tačno tri osobe sa spiska, bez korišćenja veznika "I". Na primer, može ovakva kombinacija: Neda Bokan, Radivoj Kašanin, Ivan Stojmenović.

3. Takmičari mogu da pošalju maksimalno pet radova na konkurs, a za konačan plasman računaće im se samo onaj koja dobije najviše glasova od sudija.

4. Radovi će se ocenjivati na osnovu zanimljivosti ideje i kvaliteta anagramne postavke. Bodovi za generalni plasman dodeljivaće se desetorici najuspešnijih takmičara, po sistemu: 20, 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Svi preostali enigmati čiji radovi budu na glasanju dobiće po 1 bod.

5. Takmičarske radove za treće kolo potrebno je poslati do 1. avgusta 2015. godine, na mejl zoradis@eunet.rs. Naknadno primljeni radovi neće biti prihvaćeni.

Verujemo da će i ovo kolo privući pažnju ljubitelja enigmatike i da će oni svojim učešćem i kvalitetnim radovima doprineti uspehu takmičenja.

2 comments:

  1. Nije posebno naglašeno u propozicijama, ali podrazumeva se da takmičarski anagram mora da bude čist, bez ikakvih izmena.

    Već je i pristigao jedan vrlo lep rad, a sastavio ga je Mihajlo Džudžar iz Ruskog Krstura.

    ReplyDelete
  2. Uneo sam sad i tu dopunu o "čistoći" anagrama.

    ReplyDelete