26/04/2015

7. "Memorijal čika Stanka"

EK "Nova zagonetka" iz Beograda organizuje tradicionalno takmičenje u sastavljanju slovnih rebusa i indirekata, u znak sećanja na enigmatu Srboljuba Stankovića (čika Stanka). Takmičenje se organizuje u sledećim disciplinama:

1. Čist slovni rebus (jednoslovni, višeslovni ili sa rečima)
2. Kombinovani slovni rebus (sa slovima, brojevima, znacima, simbolima)
3. Indirekt u svim varijantama

Opšta takmičarska pravila
1. Može se učestvovati u jednoj ili više disciplina, sa najviše 15 sastava po jednoj i sa najviše tri autorske šifre ukupno.
2. Svaki rad, sa naznakom šifre autora, mora biti korektno i potpuno predstavljen sa rešenjem, a na posebnom papiru A5 formata.
3. Radovi se mogu sastavljati u skladu sa opšte prihvaćenim pravilima, ali i na osnovu novih autorskih ideja i razvojnih puteva predmetnih zagonetaka.
4. Kod ocenjivanja radova uzimaće se u obzir originalnost, maštovitost, duhovitost i kombinatorika postavke, kao i efektnost rešenja.
5. Jedan od kriterijuma u vrednovanju rebusa biće i "ekonomičnost" rada, tj. razlika između broja slova rešenja i broja slova u postavci.
6. Razlomačka crta u rebusima neće se tretirati kao poseban znak.
7. U obzir dolaze sve varijacije indirekata: nastavak postavke, sinonim ili asocijacija za postavku, uzimanje, nedostajanje ili naglašavanje određenih delova sinonima ili asocijacije postavke i slično.
8. Takmičari koji ne poštuju navedene propozicije biće diskvalifikovani, bez obzira na kvalitet njihovih pošiljki.

Opšti uslovi konkursa
1. Radove će ocenjivati žiri, koji će biti naknadno određen. Odluke žirija su konačne, a članovi žirija nemaju pravo učešća u takmičenju.
2. Autori radova će biti otkriveni  tek po završetku rada žirija.
3. Za sve takmičarske discipline biće obezbeđene odgovarajuće nagrade.
4. Radove treba slati pod šifrom na adresu: EK "Nova zagonetka" (Miroslav Lazarević), 11070 Beograd, Bulevar Arsenija Čarnojevića 124, ulaz 3, stan 26.
5. U drugoj manjoj zatvorenoj koverti u istoj pošiljci treba staviti identifikaciju šifre, sa imenom i prezimenom autora, adresom i brojem telefona.
6. Rok za slanje radova je 30. novembar 2015. godine.

Beograd, 21. april 2015. godine
PREDSEDNIŠTVO EK "Nova zagonetka"

2 comments:

  1. 1. Može se učestvovati u jednoj ili više disciplina, sa najviše 15 sastava po jednoj i sa najviše tri autorske šifre ukupno.

    Posto volim rebuse i volim da ih i pravim moze li mi neko objasniti, sta znaci to da moze najvise 15 sastava po jednoj i sta su autorske sifre ? hvala vam puno

    ReplyDelete
  2. Ovo takmičenje je održano pre dve godine. Javite mi se na mejl zoradis@eunet.rs, pa ću vam poslati dopis novog konkursa i objasniti ono što vas zanima.

    ReplyDelete