15/02/2015

3. Memorijal Milana Milina - propozicije konkursa

Enigmatsko društvo "Đorđe Natošević" iz Sombora organizuje 3. Memorijal Milana Milina, u čast klupskog kolege koji je još za života ušao u legendu. Ovaj nagradni konkurs održavaće se na internet blogu ŠMEK, koji priprema Zoran Radisavljević, a predviđene su tri takmičarske discipline: "Sitno je bitno" (od 15. februara do 1. aprila), "Rebusne igrarije" (od 15. aprila do 1. juna) i "Anagramne majstorije" (od 15. juna do 1. avgusta). Nagrade će biti pre svega u knjigama iz beletristike i enigmatske literature, ali nije isključeno da se priključe i neki sponzori.

PROPOZICIJE 1. KOLA:

1. Na startu konkursa podsećamo se sjajnih Milinovih radova na polju stihovnih zagonetaka, koje ponekad nazivaju i "sitnim" zagonetkama, budući da zauzimaju malo prostora u časopisu. Ovom prilikom, od sastavljača se traži da naprave palindromnu skrivačicu (čitaljku), stihovnu zagonetku u kojoj se čitanjem slova odnazad pronalazi skriveno rešenje. Kao primer, dajemo efektnu zagonetku Milana Milina, u kojoj je rešenje JARA PŠENICA.
Ej, seljaci, ne šparajte,
nego njivi seme dajte!

2. Takmičarski rad može da ima najviše osam stihova, a rešenje mora da se sastoji isključivo od jedne reči ili od jedne sintagme, kao u datom primeru. Minimalna dužina rešenja mora da bude osam slova, a stihovi mogu da sadrže najviše deset slogova. Radovi se sastavljaju isključivo na srpskom jeziku i po važećem pravopisu za srpski jezik.     

3. Takmičari mogu da pošalju maksimalno pet zagonetaka na konkurs, a za konačan plasman računaće im se samo ona koja dobije najviše glasova od sudija.

4. Radovi će se ocenjivati na osnovu zanimljivosti i originalnosti ideje, dužine rešenja i pesničkog umeća. Bodovi za generalni plasman dodeljivaće se desetorici najuspešnijih takmičara, po sistemu: 20, 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Svi preostali enigmati čiji radovi budu na glasanju dobiće po 1 bod.

5. Takmičarske radove za prvo kolo potrebno je poslati do 1. aprila 2015. godine, na mejl zoradis@eunet.rs. Naknadno primljeni radovi neće biti prihvaćeni.

Verujemo da će konkurs privući pažnju ljubitelja enigmatike i da će oni svojim učešćem i kvalitetnim radovima doprineti uspehu takmičenja. Pored ovoga, ED "Đorđe Natošević" priprema još neka takmičenja kojima će se čuvati sećanje na istaknute članove kluba, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni. 

1 comment:

  1. Pristigli su prvi radovi, od Mihajla Džudžara (u skladu s propozicijama) i od jednog kolege čiji rad nije prihvaćen, zbog rešenja od sedam slova. Zamolio bih sve koji žele da učestvuju na konkursu da u datim propozicijama obrate pažnju koji su uslovi zadatka.

    ReplyDelete