12/01/2015

Počeo novi Tata Stil turnir

Ljubitelji šaha narednih dana mogu da uživaju u partijama sa 77. superturnira u holandskom gradu Vajk An Zeu, takmičenju koje od 2011. godine nosi ime Tata Stil, po velikoj indijskoj čeličani koja je sponzor. Partije počinju u 13:30, a možete ih posmatrati preko OVOG LINKA.

U prva dva kola maksimalan učinak ima jedino Fabijano Karuana (na slici), dok je svetski prvak Magnus Karlsen za sada zabeležio dva remija. Svakako da su ova dva igrača najveći favoriti za osvajanje prvog mesta, a od šahista koji bi eventualno mogli da im pomrse konce tu su Levon Aronjan, Maksim Vašje-Lagrav, kao i talentovani Vesli So. Naravno, ni ostali učesnici turnira, koji uglavnom imaju rejting preko 2700, nisu za potcenjivanje, mada bi bilo iznenađenje da neko od njih trijumfuje.

Svetska prvakinja, Kineskinja Hu Jifan, na ovom turniru ima šansu da postane prva šahistkinja koja će nakon 26 godina prestići po rejtingu Judit Polgar, ali nije dobro startovala, izgubivši prvo od Vašje-Lagrava, a zatim od zemljaka Ding Lirena. Danas će pokušati da prekine seriju poraza u duelu sa hrvatskim asom Ivanom Šarićem, koji je na ovaj superturnir pozvan kao prošlogodišnji pobednik velemajstorskog "B" turnira.

Da i vrhunski velemajstori mogu da naprave velike greške, potvrdila je i partija drugog kola između Van Velija i Vojtašeka. U poziciji koju vidite na dijagramu Van Veli je propustio da potezom Dg4 promeni dame i uđe u dobijenu pešačku završnicu, tako da je partija završena remijem.

4 comments:

  1. N. Petkovski12/1/15 14:27

    Nisam neki jak šahista, ali ne vidim kako bi beli došao u dobijenu pešačku završnicu. Nakon D:g4 h:g4, crni kralj lako "pojede" belog usamljenog i nebranjenog pešaka na d5 i onda ostanu kraljevi i po dva vezana pešaka. Osim toga beli kralj da bi se probio do sredini tabke, traba da se iznahoda oko svojih pešaka da bi došao do polja e3, a za to vreme crni kralj stiže do polja e5 u zaštiti svojih pešaka, pa ni jedan kralj ne može da napreduje u borbi pritiv protivničkih pešaka. Možda grešim, ali zaista ne vidim ništa više od remija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14/1/15 09:43

      Tu jos treba spomenuti i varijantu 1. Dg4 hg4 2.Kg2 Kd7 3.f3 f5 4.fg4 fg4 5.Kf2 Kd6 6.Ke3 Kd5 7. Kf4 Ke6 8.Kg4 Kf6 9.Kh5 i beli dobija

      Delete
  2. Nakon 1. Dg4 hg4, 2. Kg2 Kd7, 3. f3 gf3, 4. Kf3 Kd6, 5. Ke4 beli stiže da brani svog pešaka i lako dobija. Ono što je možda brinulo Van Velija (a imao je samo minut vremena na časovniku) bilo je šta da igra ako nakon 3. f3 usledi 3...Kd6, 4. fg4 Kd5, međutim ima i tu dobitak, tako što igra 5. Kh3! Sada crni ima dve mogućnosti - jedna je da igra aktivno 5...Ke4, ali onda sledi 6. g5! sa dobitkom. Ako pokuša da se vrati kraljem nazad u odbranu, 5... Ke6, sledi 6. Kh4 Kf7, 7. Kh5 Kg7, 8. g5 sa dobitkom, jer nakon izmene tog poslednjeg pešaka crni ne može da drži svojim kraljem opoziciju, a belom još ostaje na raspolaganju i tempo potez g3-g4. Tako da, nije bila ni skroz jednostavna pozicija s obzirom na cajtnot u kome je bio beli.

    ReplyDelete
  3. N. Petkovski12/1/15 15:21

    Da, da, očito da nisam jak šahista. Da sam ja bio beli, ne bih dobio partiju. Inače primetio sam da beli ima samo 1,00 minut za igranje, naspram 17,35 protivnika, ali nisam znao koliko je poteza već odigrano i da li je cajtnot ili ne. U svakom slučaju, ako je zadnji potez crnog Dd7-g4, onda ni on nije video dobitak belog. Izgleda da je računao na remi razvojem partije kao i ja.

    ReplyDelete