23/01/2015

Enigmatska radionica (1383)

Anagram

O, SPOMENIKA!

Pojam iz rešenja odnosi se na pozu atlete u delima antičkih vajara. Na slici vidimo jednu takvu skulpturu koju je napravio Lisip, dvorski vajar Aleksandra Velikog.

Autor: Ilija Ozdanovac, Privlaka

14 comments:

  1. U obzir su dolazile i kombinacije MASO, ENO KIP ili ENO SAMO KIP!

    ReplyDelete
  2. tonci milat23/1/15 12:28

    U Kvizorami je već objavljena stihovna zagonetka u kojoj je svaki redak bio anagram ovog pojma: skoro sam što posto siguran da je i Ilijin bio na popisu(inače, Apoksiomen)

    ReplyDelete
  3. I šta se rimuje sa O, SPOMENIKA?

    ReplyDelete
  4. Mislim da se stihovi nisu rimovali (zar nije već niz različith anagrama koji čine smislenu cjelinu popriličan uvjet?). Možda bih mogao kontaktirati Kvizoramu da mi to pokušaju iskopati...čudno je kako se neke zagonetke urežu u sjećanje, čak i kad specifični detalji ispare...Mooožda su početna slova anagrama još dodatno bila i akrostih (ovo nisam siguran). Uglavnom, pokušat ću saznati :)

    ReplyDelete
  5. Ako ne postoji rima (barem na parnim stihovima) onda to nisu nikakvi stihovi, nego samo grupa anagrama koja je pretenciozno nazvana pesmom.

    ReplyDelete
  6. Ali, hajde ipak da vidim to, možda promenim mišljenje ako je kompozicija takva da ima umetničku vrednost.

    ReplyDelete
  7. U mojoj arhivi imam evidentirano da je u Kvozorami br. 857, od 06.09.2008. godine, objavljeno:

    Ranko Skopal: O KAMENOPIS! & I KAO SPOMEN!
    Stjepan Varaždinac: ON KIP OSAME! & ENO SAMO KIP!

    Hrvatski Apoksiomen jedan je od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove, posebice vježbališta (gymnasion, palaistra). Kip je izronjen 1999. godine iz podmorja otočića Vele Orjule pokraj Lošinja. Nakon opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova koji su trajali punih šest godina predstavljen je javnosti na izložbi u Zagrebu 2006. godine.


    ReplyDelete
  8. Za ovo što priča Tonči nemam saznanja- a ne mogu se ni pohvaliti da pratim Kvizoramu! Radi se dakle, o sasvim nenamjernom faulu ( ako?), a igrajući se slovima , također sam zaključio da je ON IM'O PESKA, bar u očima, a i OPE' KASNIMO sa predstavljanjem dotičnog gospodina iz mora !

    ReplyDelete
  9. Stihova se ni ja ne sjećam, a našao sam još par uradaka na ovu temu.

    Zlatko Horvat: O … SPOMENIKA! (Kvizorama 754, 16.09.1996.)
    Alex Pokrajac: O, SPOMENIKA & ON KIP OSAME! (Kviskoteka 751, 26.06.1999)

    ReplyDelete
  10. Pardon, gornji radovi objavljeni 2006. i 2009. godine!

    ReplyDelete
  11. Tonči Milat23/1/15 20:22

    Pitao sam Borisa i kaže da je autor one stihovne zagonetke vjerojatno Stjepan Omero. Nažalost, nemam spomenuti broj kod sebe, a ne sjećam ga se dovoljno dobro (bilo je to poodavno). Možda neko drugi ima arhivu, trebalo bi pogledati stupac na 14. stranici u kojem su obično stihovne zagonetke, ali sumnjam da ima tolikih mazohista :)

    ReplyDelete
  12. Tonči Milat23/1/15 20:25

    I nevezano za temu, nisam mišljenja da je rima nužan uvjet da bi se nešto nazvalo stihovnom zagonetkom. Većina moderne poezije (uključujući i meni najdražeg Pupačića) također se oslobodila od tog uvjeta. Stih je, kako i križaljke kažu, redak pjesme.

    ReplyDelete
  13. Prelistao sam svojih 90 primjeraka "Kvizorame" koje posjedujem i nisam pronašao ovu zagonetku na 14. strani...

    ReplyDelete
  14. Tonči, slažem se da u poeziji ne moraju sve pesme sadržati rimu, ali u našoj enigmatskoj tradiciji je da se zagonetke u stihu prave tako da ta rima postoji.

    Ovo pravilo ipak ima i izuzetke. U mojoj knjizi "Svet anagrama" (iz 2004. godine) na strani 93 naveo sam dve pesme u kojima anagramista Miloš Milićević odstupa od uobičajenih normi, međutim tamo je kompozicija rada takva da je on stvorio nešto vrlo smisleno što ima lirsku vrednost. U prvom radu, svi ti anagrami imaju rešenje TRAŽIM POMILOVANJE (pesma Desanke Maksimović), uključujući i naslov "Prožimanja molitve". U drugom primeru, zamišljeni naslov je "Moć kavana ili smrti", a svaki stih daje rešenje MIROSLAV - MIKA ANTIĆ. U tim radovima vidimo da je autor uspeo da napravi svojevrsno poetsko dostignuće. S druge strane, meni je teško zamisliti da od slova APOKSIOMEN mogu da ispadnu barem četiri kvalitetna anagrama koja će povrh svega imati nekakvu pesničku vrednost.

    Teoretski može neko da sastavi i anagram u tri reda, pa da tvrdi da je to haiku, ali budimo ozbiljni, haiku ima svoju strukturu i pravila, i ako se to ne poštuje onda se ne može zvati haiku. Tako i ovo što komentarišemo, mora to da bude mnogo ozbiljniji zapis da bi mogao da se nazove pesmom.

    ReplyDelete