01/10/2014

Propozicije 13. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste



Savez zagonetača Srbije organizuje 13. Međunarodno prvenstvo Srbije za anagramiste. Ovo tradicionalno enigmatsko takmičenje, jedno od najstarijih u regionu, počinje 1. oktobra 2014. godine, a odvijaće se na forumu "Enigma kafe" www.voy.com/96502/  i na blogu ŠMEK, čija internet adresa je www.chessandpuzzles.blogspot.com

Podsetimo, tokom prethodnih godina šampionat Srbije okupio je ne samo elitu domaćih anagramista, nego su sa uspehom učestvovali i takmičari iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, SAD, Australije. Šampionski pehar do sada su osvajali Zoran Radisavljević (2002, 2003, 2004, 2008, 2009), Nenad Savić (2006, 2007, 2010, 2011, 2013), Veselin Patrnogić (2005, posthumno) i Ivan Andonov (2012). Takmičenje je značajno i po tome što su na njemu afirmaciju stekli mnogi odlični enigmati.

PROPOZICIJE:

1. Pravo učešća imaju svi ljubitelji enigmatike iz Srbije i inostranstva. Radovi se sastavljaju isključivo na srpskom jeziku, a prihvataju se samo čisti anagrami, bez izmene, manjka ili viška slova.

2. Takmičenje traje tri kola. Radovi za prvo kolo primaju se do 31. oktobra 2014. godine, drugo kolo održaće se tokom novembra, dok će treće kolo trajati tokom decembra.

3. U svakom kolu ocenjivaće se radovi u pet kategorija. To su kategorija minijatura (radovi do maksimalno 10 slova), anagramirane ličnosti, generalna kategorija (radovi na opštu tematiku), naslovni anagrami (nova kategorija, umesto aktuelnih anagrama) i anagramni izazov (tema koju domaćin šampionata određuje za svako kolo).

4. Svaki anagramista u toku jednog kola može da ima najviše jedan takmičarski rad po kategoriji. Anagramisti mogu da šalju i više radova, ali u tom slučaju dužni su da naprave selekciju radova. Ako to ne urade, selekciju će umesto njih obaviti domaćin takmičenja Zoran Radisavljević. U slučaju da su neki anagrami ranije objavljeni ili svojim kvalitetom ne zadovoljavaju osnovne standarde, domaćin takmičenja će te anagrame izostaviti iz konkurencije.

5. Kategorija naslovnih anagrama organizuje se u saradnji sa ED "Đorđe Natošević" iz Sombora, koje je prethodnih godina popularizovalo ovu anagramnu disciplinu. Zadatak takmičara za prvo kolo biće da anagramiraju neke naslove sa sajta "Blica" (www.blic.rs) ili iz istoimenih dnevnih novina. Postoje i dva dodatna uslova: anagrami ne mogu da budu duži od 35 slova i moraju se napraviti najviše dva dana nakon objavljivanja vesti (na primer, ako se vest pojavila u utorak, anagrami od tog naslova se primaju još u sredu i četvrtak, a već u petak ne). Dakle, očekuju se blic-reagovanja anagramista. Napomena: prilikom slanja "naslovnjaka" obavezno je napisati gde i kog datuma je objavljena neka vest. 

6. Nije dozvoljeno da autori šalju takmičarske radove sa šampionata Srbije na druge konkurse. Ukoliko se to ipak dogodi, takvi radovi biće eliminisani sa šampionata, a takmičar prvo opomenut, a potom i diskvalifikovan sa takmičenja ako ponovi isti prekršaj.

7. Radovi se šalju u forum "Enigma kafe", na mejl zoradis@eunet.rs ili na adresu: Zoran Radisavljević, Narodnog fronta 18, 21000 Novi Sad. Tokom šampionata takmičari će na forumu moći da vide nominovane anagrame, kao i da dobiju obrazloženje o izostanku nominacije. Pred kraj svakog kola biće davana lista predloga, tako da će autori još dan-dva imati mogućnost za ispravku nominacija.

8. U ocenjivanju radova mogu da učestvuju svi sadašnji i bivši takmičari i sudije, kao i novajlije. U svakoj kategoriji biraju se tri najbolja anagrama i daje im se 3, 2 i 1 poen. Zbog tajnosti glasanja ocene se šalju na mejl zoradis@eunet.rs ili na poštansku adresu domaćina takmičenja (dakle, ne u forum!). Spisak anagrama za ocenjivanje biće istaknut u forumu, kao i konačni rezultati glasanja, generalni plasman i novi anagramni izazov.

9. Takmičari mogu u svakom kolu da dodele sebi maksimalno jedan poen i to samo za jedan sopstveni anagram.

10. Autori pet najboljih anagrama u svakoj kategoriji dobijaće bodove po principu 6-4-3-2-1. Takmičar koji nakon tri kola skupi najviše bodova biće šampion Srbije za 2014. godinu. U slučaju istog broja bodova, gledaće se ko ima više "šestica", zatim "četvorki", itd. Za najbolje takmičare obezbeđeni su pehar, medalje, enigmatska literatura i robne nagrade, a ukoliko se realizuje saradnja sa nekim medijskim kućama biće i drugih nagrada. Pored generalnog plasmana, vodiće se i posebna tabela za sastavljače naslovnih anagrama, a najuspešniji autori
"naslovnjaka" će takođe biti nagrađeni.

11. Na kraju takmičenja, biće obavljen i izbor najboljih anagrama u 2014. godini. Nagrada za anagram godine zove se "Trofej Veselin Patrnogić", čime se neguje uspomena na jednog od najboljih srpskih anagramista i posthumnog šampiona Srbije u 2005. godini.

12. Nezavisno od Međunarodnog prvenstva Srbije, u okviru foruma biće održan i izbor za najbolji vulgarni anagram u 2014. godini. Najbolji autor u toj kategoriji dobiće nagradu "Crven ban", nazvanu po istoimenoj zbirci pesama koje je prikupio Vuk Karadžić.

Dobro došli i ugodna vam zabava!

Domaćin 13. MPS za anagramiste
Zoran Radisavljević

3 comments:

  1. "Ebola stigla u Ameriku", "Šarićeve ljude gostio u sedištu policije", "Tukli ga jer se preziva Vučić", "Ilićevi skandali bez posledica", "Advokat: verujem u ovaj tim", neki su od današnjih naslova koji ispunjavaju uslove konkursa.

    Još jedna važna napomena: na sajtu "Blica" ima i nekih linkova koji vode do drugih novinskih izdanja kompanije "Ringier", a takvi naslovi koji nisu iz dnevnih novina "Blic" ne mogu da uđu u konkurenciju.

    ReplyDelete
  2. Naravno, tokom meseca možete polako pripremati radove u ostalim kategorijama, dok je za ovu potrebno blic-reagovanje, najkasnije dva dana nakon objavljivanja naslova.

    ReplyDelete
  3. TA "KUGA" BOLI, AL' UMIRE SE!
    Ebola stigla u Ameriku

    ReplyDelete