07/09/2014

Fenomenalni Fabijano Karuana

U američkom gradu Sent Luisu završen je 2. Sinkvefild Kup, šahovski superturnir sa rekordnim prosečnim rejtingom igrača. U takvoj konkurenciji briljirao je italijanski as Fabijano Karuana, koji je u 10 partija skupio 8,5 poena, i to nakon fenomenalnog starta od sedam uzastopnih pobeda! Zahvaljujući ovakvom rezultatu, kojim je pobegao za čak tri poena drugoplasiranom Magnusu Karlsenu, Karuana je zaradio 35 rejting poena, a pošto je Karlsen izgubio 7 poena, razlika na rejting-listi između njih dvojice se znatno smanjila.

Inače, Karuana je u osmom kolu imao lepu priliku da po drugi put pobedi Karlsena, a u devetom kolu mu se izvukao Nakamura, tako da je njegov konačni skor (uz neverovatan rejting performans 3103) mogao da bude još bolji. Nakon ovakvog turnira ljubitelji šaha su počeli da razmišljaju o nekom budućem meču Karlsena i Karuane za titulu svetskog šampiona, a možda je to i najava rivaliteta poput onog koji su imali Karpov i Kasparov.

Ipak, ne treba zaboraviti da Karlsen prethodno mora da sačuva šahovski tron u meču sa Višvanatanom Anandom. Njihov duel (oko čijeg odigravanja je prethodnih nedelja bilo neizvesnosti) počinje 7. oktobra u Sočiju, i mada se Anandu ne daju velike šanse, ne treba smetnuti sa uma da su ga mnogi unapred otpisali i na turniru kandidata. Uostalom, poznato je da u vrhunskom sportu nije lako dva puta zaredom pobediti istog protivnika, tako da bi taj meč mogao doneti znatno više neizvesnosti nego kad je Karlsen osvojio titulu svetskog šampiona.

1 comment: