15/08/2014

Završena 41. Šahovska olimpijada u Norveškoj

Šahovska reprezentacija Srbije u poslednjem kolu olimpijade pobedila je Meksiko 3,5:0,5, čime je stigla do 16. mesta. Može se reći da su "orlovi" imali jako lep turnir i da su pokazali odličnu igru, jedino što im je nedostajalo jeste malo sportske sreće, da izvuku nekog lakšeg protivnika kad se odlučivalo o tome da li će ući u krug kandidata za medalju. Ipak, osvojeno je i jedno odličje, pošto je Nikola Sedlak dobio zlatnu medalju kao najuspešniji igrač na četvrtoj tabli. Čestitka Nikoli i kolegama za ono što su prikazali, bio je užitak posmatrati njihove mečeve.

Naše šahistkinje na kraju su izgubile od Francuske 3:1, tako da su svojim plasmanom na 29. mesto pokvarile sjajan utisak sa starta. Može se reći da kod njih postoji potencijal za dalji napredak, ali da treba još dosta da rade na taktičkom planu i na usavršavanju šahovske teorije, bez čega se u ovoj eri šaha ne može ostvariti neki zapažen rezultat. No, barem su na trenutke podsetile da se u Srbiji ženski šah nekad igrao na vrhunskom nivou.

Olimpijski šampioni su sjajni Kinezi (na slici), a kod šahistkinja su najuspešnije bile Ruskinje, kojima je to treća šampionska titula zaredom. Evo i konačnih plasmana:

Šahisti: 1. Kina 19, 2. Mađarska 17, 3. Indija 17, 4. Rusija 17, 5. Azerbejdžan 17, 6. Ukrajina 16,... 16. Srbija 15 bodova.

Šahistkinje: 1. Rusija 20, 2. Kina 18, Ukrajina 17, 4. Gruzija 17, 5. Jermenija 17, 6. Kazahstan 17, ... 29. Srbija 13 bodova.

U levom delu slike vidite Judit Polgar, koja je nakon sjajne karijere najavila povlačenje iz šaha. Sa svojim sestrama Žužom i Žofijom bila je olimpijska šampionka 1990. godine u Novom Sadu, a na oproštaju u Tromseu stigla je do srebrne olimpijske medalje igrajući u muškoj ekipi Mađarske. 

No comments:

Post a Comment