17/08/2014

Solidan nastup srpskih logičara u Londonu

Takmičenjem u rešavanju logičkih problema u Londonu je završen 23. World Puzzle Championship. Novi svetski prvak je ponovo fenomenalni Nemac Ulrih Fojt (na slici), kome je to jubilarna deseta šampionska titula. Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Palmer Mebin, dok je do bronze stigao Florijan Kirh iz Nemačke. Ekipno, zlato je pripalo Nemcima, drugi je Japan, treći su logičari iz SAD.

Naš najbolji logičar Nikola Živanović sjajno je startovao na ovom takmičenju i nakon prvog dana zauzimao je peto mesto. Ipak, u nastavku turnira je popustio i na kraju se plasirao na 18. mesto, tako da mu je izmakao priželjkivani plasman u finale. Marko Obradović je bio na 53. mestu, Zoran Tanasić na 75. mestu, dok je Marko Tanasić zauzeo 92. mesto. Ekipno, reprezentacija Srbije je osvojila 16. mesto, što je realan domet pošto smo nastupali u oslabljenom sastavu.

Kao što sam već napisao, organizatori se nisu postarali da tokom takmičenja na zvaničnom sajtu postave rezultate i fotografije. Ono u šta sam posumnjao, da će biti i drugih propusta domaćina, pokazalo se tačnim i naši reprezentativci kažu da je ovo do sada najslabije organizovan svetski šampionat. Zadovoljni su jedino zadacima koje su rešavali, dok su ishrana, uslovi u takmičarskoj sali, organizacija zajedničkog izleta i još neki detalji bili ispod nivoa koji se očekuje na ovakvoj smotri. Sve to za paprenu cenu, zbog koje na primer hrvatski zagonetači prvi put nisu imali kompletnu reprezentaciju u rešavanju logičkih problema. Nadajmo se da će Bugari sledeće godine biti mnogo bolji domaćini u Plovdivu, jer oni već imaju iskustvo kao organizatori takvog takmičenja u Borovecu 2006. godine.

1 comment:

  1. Samo da dodam, Marko Tanasić je od 13 juniora koji su se takmičili na šampionatu zauzeo peto mesto. Ukoliko bude vredno radio, sigurno da u budućnosti može postati standardni reprezentativac Srbije, a možda i ostvariti neke visoke plasmane na svetskim prvenstvima.

    ReplyDelete