12/08/2014

Slavnom fudbaleru u čast

U Splitu je juče u 86. godini života preminuo legendarni golman Vladimir Beara, jedan od najboljih čuvara mreže ne samo u Jugoslaviji, nego i u svetu. Zvali su ga Veliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovek od gume. Lav Jašin je, primajući "Zlatnu loptu", izjavio: "Za mene je najbolji golman Vladimir Beara."

Kada je protivnička ekipa izvodila slobodne udarce, nije dopuštao postavljanje živog zida. Budući da nije bilo televizijskih prenosa i da nema mnogo snimaka njegovih nastupa, akrobacije koje je pravio prerasle su u mit koji se prenosi s generacije na generaciju.

Sa "Hajdukom" je osvojio tri šampionske titule, kasnije sa "Crvenom zvezdom" još četiri. Tri puta je branio na svetskim prvenstvima (1950, 1954, 1958), a na olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju osvojio je srebrnu medalju. Tada je u finalu odbranio penal čuvenom Ferencu Puškašu.

Ovom prilikom podsećam vas na moj pobednički rebus, na konkursu koji je povodom stogodišnjice "Hajduka" organizovao EK "Božidar Vranicki" iz Splita. U postavci rebusa je još jedan velikan "bilih", Luka Kaliterna, dok se Vladimir Beara spominje u rešenju. Neka mu je večna slava i hvala mu na svemu što je pružio fudbalu!

Fraza: 2, 5, 7, 7, 2, 6, 3, 4
Rešenje: 5, 5, 6, 5, 8, 7

6 comments:

  1. Anonymous12/8/14 12:40

    Dobar Beara bijaše, stari navijači pričaju.

    Žarko.

    ReplyDelete
  2. Ilija Đurković12/8/14 12:40

    DOBAR BEARA BIJAŠE STARI NAVIJAČI PRIČAJU

    ReplyDelete
  3. Anonymous12/8/14 15:11

    Beara je umro u 86. (osamdesetšestoj godini) života. Tek toliko da se zna.

    ReplyDelete
  4. Informacija je preneta iz "Slobodne Dalmacije", a i na nekoliko stranih sajtova piše 85, tako da dalje nisam proveravao.

    Kad već volite da ispravljate greške, onda će vam verovatno biti drago da saznate da se u višečlanim rednim brojevima reči pišu odvojeno, tako da nije pravilno "osamdesetšesti", nego "osamdeset šesti".

    ReplyDelete
  5. Anonymous15/8/14 13:16

    Ovo sto Vi ispravljate moze biti i tzv tipfeler, ali neispravna godina (u ovom slucaju smrti) spada u dezinformaciju.

    ReplyDelete
  6. Ne verujem da ste slučajno pogrešili, čim toliko vodite računa da sve bude ispravno.

    Reč "Vi" nije neophodno pisati velikim početnim slovom, jer tako nešto može da bude prenaglašeno i izveštačeno. To se radi samo kad imamo baš veliko poštovanje prema sagovorniku (a vi to nemate prema meni, jer mi šaljete anonimne poruke i nepotrebno popujete). Bolje pošaljite neki rad za Enigmatsku radionicu. Lep pozdrav!

    ReplyDelete