03/07/2014

Nagradni šahovski problem br. 1

Kao lagani uvod, turnir u rešavanju šahovskih problema počinjemo zanimljivom kombinacijom.

Odigravši svoj poslednji potez, beli je smatrao da ima aktivan položaj figura i dobru poziciju, međutim ubrzo je morao da potpiše kapitulaciju. Kakvu dobitničku kombinaciju može da izvede crni?

Prvi takmičar koji pošalje tačno rešenje na mejl zoradis@eunet.rs (samo tako i nikako drukčije) dobiće 2 poena za generalni plasman, dok će svi ostali koji to urade najviše pola sata nakon njega dobiti po jedan poen. Nije dovoljno napisati samo prvi potez, mora da se prikaže ceo tok kombinacije. 

4 comments:

  1. U 13:57 na moj mejl je pristiglo prvo tačno rešenje, koje je poslao majstorski kandidat Bajro Obuća iz Goražda (BiH). U narednih pola sata nije bilo novih tačnih odgovora, tako da je Bajro osvojio 2 poena za ovaj zadatak, dok ostali šahisti (nadam se da će ih biti u nastavku igre) ostaju bez poena.

    Rešenje problema br. 1 (partija A. Magalotti - C. Pantaleoni, Bolonja 1980): Crni igra ...1. Sb3!+ 2. ab3 Sc5!! Interesantna pozicija u kojoj belom preti mat, a ukoliko pokuša da to izbegne, onda sledi šah-šeh Sb3 i pada dama.

    ReplyDelete
  2. Kako se ostvaruje učešće u ovom nadmetanju?

    ReplyDelete
  3. Mislim da sam u prethodnim porukama ovde i na Fejsbuku prilično precizno objasnio pravila, ali hajde da ponovim ukratko:

    1. Svakog dana između 8:00 i 20:00 ići će dva zadatka, na neki puni sat (na primer, u 11:00). Ovo sam zamislio da bih time dao šansu i nekim šahistima koji su manje brzi u rešavanju problema, ali su dovoljno strpljivi i žele da osvoje neku od lepih nagrada.

    2. Rešenja zadataka se šalju isključivo na moj mejl zoradis@eunet.rs, ne na blog!

    3. Danas je u oba zadatka najbrži rešavač dobio dva poena. Neki teži zadaci vredeće tri poena, a poslednja dva zadatka doneće po četiri poena najbržim rešavačima. Dakle, još dosta poena je u igri i ako ste slučajno propustili današnje probleme to ništa ne mora da znači.

    ReplyDelete
  4. 1. razumeo!
    2. shvatio!
    3. rešio sam današnji zadatak za 15 sekundi - više sreće sutradan. :P

    ReplyDelete