04/07/2014

Liga rešavača 2014 - plasman u 1. kolu i rešenja zadataka



U prvom kolu Lige rešavača takmičari su bili vrlo uspešni, a najviše problema zadala im je križaljka. Na kraju su tri takmičara uspela da tačno reše sve zadatke, a najbrži među njima bio je Ilija Đurković iz Podgorice, koji je poslao rešenja već u 20:54. 

Kod palindromne rečenice nisam priznao alternativno rešenje "Monah ide sedi hanom", jer mislim da tako nešto nije gramatički pravilno. Ipak bi pridev morao da bude uz imenicu da bi se takva rečenica mogla prihvatiti, na primer "Sedi monah ide hanom". Srećom, takmičari koji su napravili tu grešku izgubili su samo jedan bod i to nije uticalo na eventualni bonus.

Drago mi je što među rešavačima ima i starih i novih ljubitelja enigmatike, a posebno pozdravljam Ružicu Pavlović, koja je rešila četiri zadatka. Nadam se da će Ružica osim ovih rešenja uskoro početi da šalje i priloge za Enigmatsku radionicu, jer očigledno da ima i talenta i znanja za enigmatiku.

Plasman takmičara u 1. kolu Lige rešavača 2014: 1. Ilija Đurković 10 bodova, 2. Adnan Spahić 9, 3. Rade Goljović 8, 4-9. Ružica Pavlović, Kosta Željski, Dejan Spasić, Vladimir Obradović, Ilija Ozdanovac, Nenad Savić 4, 10-11. Svetislav Cvetković, Sreten Perić 3, 12. Branislav Nikić 2.


Na ovoj adresi možete da vidite REŠENJA U 1. KOLU.


No comments:

Post a Comment