22/07/2014

Enigmatska radionica (1235)

Aldoku

Reči s popisa upišite u mrežu tako da u svakom redu, u svakoj koloni i u svakom od devet omeđenih kvadrata 4x4 sva slova budu međusobno različita.

Autor: Josip Štifter, Belišće

8 comments:

  1. Nešto teži od prethodnog zadatka, ali uživao sam u rešavanju. Prilikom kombinovanja posebno obratite pažnju na pet samoglasnika i slovo R unutar kvadrata 4x4.

    ReplyDelete
  2. Ilija Đurković22/7/14 13:04

    Gdje je izvorno objavljen ovaj zadatak?
    Ovakav sistem označavanja težine zadataka primjenjuje se u "LOGO"-u Valtera Kvalića (broj "rukica" označava težinu od 1-5), a nisam viđao Josipove radove u ovom časopisu osim u "Kvizorami".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous22/7/14 14:52

      Ovaj zadatak (kao i ostele) napravio sam specijalno za ovaj blog, i nije nigdje objavljen. A to da li su "rukice", zvjedice ili nešto treće sasvim je svejedno. Usput raduje me što volite rješavati ovu moju zagonetku. Za one koji me žele nešto pitati, neka se jave na mejl: jstifter60@gmail.com

      Josip Štifter

      Delete
  3. Радоја Рацановић23/7/14 10:32

    Pokazalo se da je za ispravno rješenje ključno upisati riječ BROJ na odgovarajuću poziciju (postoji više varijanti ispravnog popunjavanja odgovarajućeg kvadrata 4x4, kao uostalom i još najmanje 3 kvadrata).

    Rješenje:

    ČLAN, pdžtg, ZUBR,
    PTIĆ, suer, GOLF,
    OGRC, idnb, AVET,
    ZEUS, ćoka, ŠPIC,
    cdop, ZRNJE, bkslj,
    eiml, OČAJ, rntu,
    nnjsu, FILM, oead,
    takg, ŽBUN, jzpi,
    MLJEZ, hcip, STOG,
    KOPT, ljvgu, MARX,
    SRBI, eaol, KLJUČ,
    DUGA, btrs, LICE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23/7/14 11:02

      Čestitam Radoja na ispravnom rješenju (trebalo je samo u četvrtom redu staviti č umjesto ć). Međutim, pogrešna je vaša pretpostavka da postoji više mogućih razmještaja. Garantiram da svaki aldoku koji sam napravio ima samo jedno moguće rješenje.

      Josip Štifter

      Delete
  4. To sam baš i ja hteo da napišem. Rešavao sam ovaj fini zadatak i sve je išlo vrlo logično, rešenje je jedinstveno.

    ReplyDelete
  5. Радоја Рацановић23/7/14 22:05

    Nismo se razumjeli. Rekao sam da postoji više varijanti ispravnog popunjavanja određenog broja kvadrata 4x4, a ne da da postoji više mogućih rješenja kompletnog zadatka. Koliko se sjaćam, postoje najmanje dvije mogućnosti ispravnog popunjavanja 8 kvadrata, a onda se („ kad pritjerate cara do duvara“) u zadnjem „ne uklapa“ samo jedno slovo . U oba slučaja radilo se o nekom od slova iz riječi BROJ, pa sam iz toga razloga posebno istakao tu imenicu.

    P.S. U četvrtom redu je ipak slovo ć, a ne č (PSIĆ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23/7/14 22:36

      O.K. sad mi jasno što si mislio. U pravu si za PSIĆ-a, izvini.

      Josip Š.

      Delete