23/06/2014

Ideje za elementarku

U knjizi "World of Anagrams" na strani 139 predstavio sam zagonetku LETTER BANK, koju je 1980. godine kreirao čuveni američki enigmata Will Shortz. Nedugo potom, sastavio sam i nekoliko zadataka za Ligu rešavača i Enigmatsku radionicu, ali pošto originalni naziv nije bio prihvatljiv za srpski jezik, a nema ni odgovarajućeg prevoda ("Slovna banka" mi nije zvučalo dobro), nazvao sam tu zagonetku elementarka. 

Ukratko da podsetim, rešenje u ovoj zagonetki se sastoji od dva pojma sa istim slovima, s tim što se u kraćem pojmu ta slova (elementi) pojavljuju samo jednom, dok u dužem mogu da se ponavljaju. Recimo, ako je prvi deo rešenja TRON, drugi bi mogao da bude TORONTO. Evo i primera:

Elementarka (6, 3 - 6, 8) 

Biću vrlo kratak,
jer važna je suština - 
pčelinji proizvod 
lek je od davnina!

Rešenje: VRCANI MED - DREVNA MEDICINA

Do sada su objavljeni i ovi radovi: RAŠKO (Katić) - KOŠARKAŠ, KABRIOLET - BIBLIOTEKARKA, KAROTIN - NAIRO KINTANA (kolumbijski biciklista, ovogodišnji pobednik Điro d' Italija). Ukoliko imate neku zanimljivu ideju, koja bi se mogla obraditi za Enigmatsku radionicu, javite.

Na slici: Will Shortz i domaćin ovog bloga, na Svetskom zagonetačkom prvenstvu u Budimpešti, 2005. godine.

11 comments:

  1. Naravno, poželjno je da proširenja u odnosu na osnovni pojam budu što veća, jer nije zanimljivo ako se doda samo jedno slovo.

    ReplyDelete
  2. može li ovo da se obradi?
    KRUZ-KUKURUZ
    BAN-BANANA
    COAL-COCA-COLA

    ReplyDelete
  3. Tonči Milat25/6/14 08:39

    Zoki, ne znam primaš li redovito Kvizoramu, ali možda bi ti bila zanimljiva tema koju je pokrenuo Štifter, a obradio Nazansky u posljednja dva uvodnika: radi se o riječima nastalima iz istog fonda slova (elementarka je očito podskup te zagonetke, kao i krnji i prošireni anagrami). Jedan od primjera je PROSVJETARI-OPSERVATORIJ. Kao što je, vjerujem, očito, to su riječi koje "dijele" letter bank, ali nisu međusobni anagrami. Elementarka ima dodatno ograničenje (jedna od riječi je ujedno i letter bank) pa ju je samim time i teže sastaviti.

    ReplyDelete
  4. Tonči Milat25/6/14 08:45

    E da, imam jedan zanimljiv primjer :

    VIDAL (nogometaš Arturo) -> DAVID VILLA (poslao davno Kvizorami kao anagramnu jednadžbu VIDAL + VIDAL). Iz nje je vidljivo i to da je gospodin Villa dobordošao u baš svaku nogometnu potiraljku ;)

    ReplyDelete
  5. To su sve, kako bi se reklo, varijacije na temu. Ako se daje ilustrovano, sa obrojčenim slovima, onda se takva zagonetka obično zove brojčanica ili aritmogrif. LETTER BANK se drukčije predstavlja (kroz stihove), a ima i dodatni uslov da početni pojam nema ponavljanja slova.

    Inače, za Davida Vilju sam primetio ranije da daje potpunu potiraljku, ali nisam pronašao da je Vidal + Vidal, jer tada nisam ni znao da postoji takav čileanski fudbaler. Od osoba koje imaju skroz dupla slova pronašao sam još i da FRANCISCO FARINOS (bivši fudbaler Valensije i nakratko reprezentativac Španije) ima to svojstvo.

    ReplyDelete
  6. Od ovih ideja što je dao Mihajlo dopada mi se Kruz - kukuruz, a ovo sa COAL - COCA-COLA su verovatno obradili američki enigmati. Engleski jezik je bogatiji i pruža više mogućnosti za ovu igru rečima.

    ReplyDelete
  7. Tonči Milat25/6/14 10:50

    Stvarno si brz u prezentaciji!
    Što još? Evo, i tisućita Kviskoteka je imala zagonetku koja se teoretski može prezentirati u ovom obliku:
    VODENIČAR - VRANA VRANI OČI NE VADI (Kuterovac).

    A sad da se stvarno okušam u ovoj zagonetki na način na koji je i zamišljena:

    Kišnog zagrebačkog jutra
    dok sam šetao po gradu
    na 107.5
    saznah za Kraš-čokoladu!

    (7-5; 6)

    ReplyDelete
  8. Još sam brži rešavač :) NARODNI RADIO - DORINA

    ReplyDelete
  9. Ona kombinacija Kuterovca je vrhunska, od 9 različitih slova lepa imenica i poznata sintagma, narodna poslovica.

    ReplyDelete
  10. Tonči Milat25/6/14 13:00

    Slažem se.
    Idemo dalje:

    Na svome sam mobitelu
    ostalo bez love
    jer modnog dizajnera
    iz inozemstva zovem!

    (7-6; 7)

    Sportskom je novinaru
    najveći bauk
    kada zaboravi
    vlastiti nauk!

    (5-6; 8)

    ReplyDelete
  11. Ovo ću ostaviti drugima da reše, ali te lepe ideje bolje mi ubuduće šalji na mejl zoradis@eunet.rs, da ih pripremim kao radove koji će se videti u Enigmatskoj radionici, a ne ovako da budu skriveni u komentarima.

    ReplyDelete