21/05/2014

Nagrađena "skrivalica" Ivana Andonova

BIJEG IZ AFRIKE

Kada smo ušli u Svazi, jedna je starica pristala da nas poveze. S obzirom na situaciju, molili smo se da nam baba ne prenese neku bolest. Na granici su nas pričekali drugovi iz Mozambika. Krenuli smo s njima put obale, prenoćili, a onda pošli za Zimbabve. Tamo dugo hara represija, te se nismo zadržavali, već smo nastavili put Zambije. Čim smo ušli u zemlju, primijetili smo neku budalu sa kamenjem kako ide k nama. Zato smo riješili produžiti ka Tanzaniji. Kad smo tamo napokon došli, bili smo toliko umorni da smo samo stigli do domaćina, svukli se i zaspali. Nakon dva lijepa dana pošli smo za Ugandu. Jurili smo kroz nju, a ja sam izašao iz auta samo da slikam palaču Idija Amina. Prešli smo u nimalo bezazlenu Keniju koja je puna razbojnika, tajkuna i robijaša, a onda smo nastavili u još veći pakao – Somaliju. Ta zemlja uspjela je cijelo putovanje do kraja da nam ogadi s huljama koje na svakom uglu stoje s puškama. Kad smo prešli u Etiopiju, mislili smo da će biti bolje. Međutim, tamo mladi sa bebama svuda prose, a oni spretniji kradu što god mogu. Znali smo da moramo što prije iz Afrike. Stigli smo u Eritreju i otišli pravo u luku s ciljem da odmah prijeđemo u Aziju. Na kraju smo konačno dobili jedan osmijeh kada nam je žena s maramom poželjela sretan put.

Autor: Ivan Andonov, Beograd 
(drugoplasirani rad sa 10. Prvenstva Hrvatske u enigmatici) 

U ovoj sjajnoj priči od tačno 1000 slova (ne računajući naslov) rečenice skrivaju 10 glavnih gradova pomenutih afričkih država. Možete li da ih pronađete, bez gledanja u atlas?
 

2 comments:

  1. Tonci Milat21/5/14 16:39

    Morao sam varati i potraziti Tanzaniju: bez nje, to su redom: Mbabane, Maputo, Harare, Lusaka, Kampala, Nairobi, Mogadishu, Addis Abeba i Asmara.

    Predivan rad!

    ReplyDelete
  2. Da, Tanzanija je promenila glavni grad, nije više Dar es Salam, već Dodoma.

    Čestitam ti, Tonči, na novoj pobedi! Pustiću ovih dana čitaocima i tvoj vrhunski rad i još neke odlične priče sa konkursa (ako mi autori dostave svoje radove).

    ReplyDelete