24/05/2014

Gazdi u spomen

Šahovski svet rastužila je jučerašnja vest, da je u 72. godini preminuo velemajstor Dragoljub Velimirović, jedan od najvećih fajtera za šahovskom tablom i tvorac mnogih sjajnih kombinacija. Bio je državni šampion tri puta (1970, 1975 i 1997), pobednik zonskih turnira 1978. i 1981, a kao član šahovske reprezentacije Jugoslavije tokom sedamdesetih i osamdesetih u više navrata je osvajao medalje.

Dok sam radio u TV Novi Sad imao sam to zadovoljstvo da mi Gazda, kako su ga popularno zvali šahisti, bude gost u šahovskoj emisiji i komentariše svoju partiju. Kad neko ima takav nadimak, to znači da je u svojoj profesiji vrh, kao recimo Brus Springstin (Boss) u rok muzici. Velimirović, doduše, nije postigao sve što bi se moglo očekivati od takvog blistavog talenta, ali je za naše šahiste bio neko čija reč se poštuje, jednom rečju - Gazda.

Ostaće upamćen po izrazito napadačkoj igri, kojom je zadavao velike muke protivnicima. Takav stil igre zahtevao je mnogo koncentracije i mnogo napora, što ga je znalo koštati neuspeha. Međutim, zadržao je svoj romantičarski stil igre i time stekao mesto u srcima ljubitelja šaha.

Jedna od njegovih najpoznatijih pobeda je ona koju je postigao 1965. godine na prvenstvu Jugoslavije, kada je efektnom žrtvom skakača savladao majstora Jovana Sofrevskog. Ta tematska žrtva na f5, kojom beli stiče jak napad, izazvala je veliku pažnju šahista i bila je predmet dugotrajnih analiza. Varijanta sicilijanke koja je igrana u toj partiji nosi naziv Velimirovićev napad. Partiju možete pogledati NA OVOJ ADRESI

Velimirović - Sofrevski (1965)
Pozicija nakon 14. poteza belog: Sf5!

No comments:

Post a Comment