06/05/2014

Finiš nagradnog konkursa



Približava se 15. maj, kad ističe rok za prijem radova na konkursu u sastavljanju ukrštenice sa brodovima. Pomenuti novitet u prethodna dva meseca ispraćen je i kroz nagradnu igru u časopisu "Enigmatika", a taj segment završava se zadatkom u broju 396, koji izlazi danas. Tačno rešenje nije jednostavno pronaći, ali vredi se potruditi, jer za dva rešavača obezbeđeni su primerci moje knjige "World of Anagrams".  

Inače, među čitaocima koji su učestvovali u rešavanju bilo je i vrlo iskusnih enigmata, pa je tako nagrada iz broja 394 (moja knjiga "Put ka vrhu") pripala Vladimiru Šariću iz Šimanovaca. Nadam se da će Vlada narednih dana sastaviti neku ukrštenicu i tako se pridružiti kolegama koji su već poslali takmičarske radove (na dobro poznati mejl zoradis@eunet.rs).
 

Ukoliko još ne znate pravila za ovu vrste ukrštenice, ponoviću da njenu specifičnost predstavljaju "brodovi", sastavljeni od kvadratića u koje se upisuju po dva slova. Pored rasporeda crnih polja (čiji broj je dat u opisima za svaki red i kolonu) rešavači otkrivaju i raspored brodova, vodeći računa da se oni ne mogu dodirivati, čak ni svojim uglovima. U liku 10x10 nalaze se jedna "četvorka", dve "trojke", tri "dvojke" i četiri broda sačinjena od jednog kvadratića. Prilikom postavljanja brodova u mrežu dozvoljeno je rotiranje oblika, kao i njihova refleksija u ogledalu.  


Što se tiče nagrada, zadovoljstvo mi je obavestiti vas da se spisku darodavaca priključio i poznati novosadski novinar Bogomir Mijatović, čija "Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013" će pripasti nekom od najuspešnijih sastavljača. Onima koji su slušali Radio Novi Sad ne moram posebno objašnjavati ko je Bogica, a dobitnik njegove enciklopedije moći će da se uveri zašto je kao muzički urednik, a sada i kao pisac ove sjajne knjige, ostavio neizbrisiv trag.



No comments:

Post a Comment