28/05/2014

10. Prvenstvo Hrvatske u enigmatici - rezultati šestog kola



Došao je trenutak kad mogu kazati da su se neprospavane noći isplatile. Naime, u šestom kolu 10. Prvenstva Hrvatske u enigmatici, moj rad u disciplini "Italo-višeboj" proglašen je za pobednički! Ovo mi je donelo ne samo pehar i dvanaest bodova za generalni plasman, nego i lepu novčanu nagradu od 2000 kuna.

Nakon prošlogodišnje pobede u sastavljanju likograma (anagrama od filmskih likova) ovo je moj drugi trijumf na konkursu "Kviskoteke". Možda će nekom delovati neočekivano, ali zapravo sam baš u ovoj disciplini video veliku šansu. Među specijalistima za anagrame je malo onih koji prave i odlične križaljke, a opet, neću biti neskroman ako kažem da među križaljkašima retko ko može da napravi anagrame kao ja. Kad se sve to zajedno spojilo, ispao je rezultat koji vidite.

U generalnom plasmanu uoči poslednjeg kola i dalje vodi Tonči Milat, sa 52 boda, slede ga Boris Nazansky sa 51 i Zdenko Ćavar sa 48, dok sam ja na četvrtom mestu sa 46 bodova. Teoretski, mogao bih se umešati i u trku za titulu, ali nije baš realno da vodeća trojka toliko podbaci. Šta god da bude, zadovoljan sam "kameleonkama" koje sam sastavio, pa se nadam nekom dobrom rezultatu. Redakciji “Kviskoteke“ se zahvaljujem na ukazanoj počasti i na komentarima kojima su uveličali ovaj moj uspeh. Živeli!

9 comments:

  1. Čestitam Zoki na osvojenom peharu. Sa besprijekornim anagramima i križaljkom s nekoliko manjih nedostataka, ali ipak jako solidno djelo. Sve u svemu: komplet dovoljno dobar za pehar. U ovom kolu za očekivati je bilo da će se borba voditi oko nekolicine enigmata jer u ovakvom zadatku moraš pokazati vrhunsku vještinu na dva polja.
    Ja sam se najviše potrudio oko ova zadnja dva kola pa sam tako jedino očekivao da ću vjerojatno najbolje biti plasiran u njima. Preostaje još zadnje koo pa ćemo svi skupa rezimirati što je bilo dobro, a što loše.
    Ja sam dosad veoma zadovoljan ukupnim plasmanom jer ove godine nemam toliko vremena posvetiti se prvenstvo kao priješanjih godina.
    Još jednom čestitam i valjda se vidimo u Zagrebu.

    Marko Mihaljević

    ReplyDelete
  2. Bravo Zorane! Moje iskrene čestitke uz želju da i u poslednjem kolu postigneš ovakav uspeh.

    ReplyDelete
  3. Ilija Đurković28/5/14 14:41

    Sve čestitke na pobjedi!

    ReplyDelete
  4. Tonči Milat28/5/14 14:54

    Bravo, Zorane! Anagrami su (rekao bih, bez lažne skromnosti) u skladu s očekivanjima-vrhunski, a vjerujem da je i križaljka jednako lijepa, posvetit ću joj 5-10 minuta kad se vratim u Pulu. Sjećam se tvojih prošlogodišnjih kameleonki, stvarno su prštale ljepotom, tako da se ne bih iznenadio ako baš ti budeš taj koji će doći u priliku prekinuti Zdenkov niz (naravno, ljestvica će biti visoko!).

    Moj uradak je blago nadmašio očekivanja, počešćen sam što sam i nakon 6 kola ostao u utrci s takvim veličinama. Nisam se baš ubio od posla s anagramima (sva tri su tek desetoslovna), ali sam talijanku sastavio "za svoj gušt", i baš sam zadovoljan sam s njom. Kameleonka mi je...radnička, onoliko dobra koliko je mogla biti nakon sat vremena ( i još jedan sat dok sam našao par pojmova): nadam se da će mi obraniti mjesto u top 3. Sretno u završnoj rundi!

    ReplyDelete
  5. Željko Jozić28/5/14 16:28

    Bravo šampione!

    Da si na travnjaku, sad bi s tribina čuo: "Zo-ki, Zo-ki, Zo-ki...!!!
    Međutim, bilo je predvidljivo da ćeš biti vrlo visoko plasiran. Tvoje anagramističko i križaljkaško umijeće dali su naslutiti ishod "utakmice". Još kad se tome pribroji tvoja upornost uspjeh jednostavno ne može izostati - on je samo pitanje vremena i strpljenja.

    P.S. Uživaj u trijumfu i podijeli ga s onima koji te podržavaju i kad si gore i kad si dolje, a nešto mi govori da će ti to i biti poseban užitak. :-)

    ReplyDelete
  6. Hvala, drage kolege!

    Verujem da su i konkurenti koji se pominju u tekstu imali vrhunske radove, tako da je zadovoljstvo postignutim uspehom tim veće.

    Naravno, kad sam rekao da se nespavanje isplatilo, nisam tu mislio bukvalno na novac. Ovo je pre svega veliko priznanje i počast, nešto kao osvojeni Vimbldon teniseru. Sam taj trofej je neprocenjiv onom ko ga osvoji, novčana nagrada je samo dodatak koji ide uz to.

    ReplyDelete
  7. Anonymous29/5/14 07:13

    Bravo Zorane, lijep uspjeh u jakoj konkurenciji. Cestitke i ostalim ucesnicima, a i organizatoru.
    Hajro

    ReplyDelete
  8. Hvala, Hajro!

    Pretpostavljam da neće baš svi rešavati tu talijanku, pa evo koja su rešenja anagrama: ZELENORTSKA REPUBLIKA, ŽUTI ISTARSKI OŠTRODLAKI GONIČ, NARANČASTA REVOLUCIJA.

    ReplyDelete