26/04/2014

Šahovski entuzijasti: Vladica Andrejić



Među šahovskim entuzijastima, koji se trude da popularizuju ovu drevnu igru i da šahisti steknu bolji položaj u društvu, zapaženo mesto zauzima dr Vladica Andrejić iz Beograda. Njegov sajt VEČITI ŠAH (Perpetual Check) odavno je postao mesto na kome se mogu saznati najnovije informacije, ali i pročitati argumentovani komentari i oštre kritike na račun nekih negativnih pojava u šahu. Koliko te kritike imaju efekta, to je već druga stvar, ali u današnjem ludom svetu uvek je dobro da se čuje i neki glas razuma.

Vladica Andrejić radi kao docent na Matematičkom fakultetu na katedri za geometriju. U svetu šaha pojavljuje se u svojstvu igrača, sudije i organizatora. Najveći rejting mu je bio 2275 poena u januaru 2009. godine, a u turnirskim partijama uspeo je da pobedi i nekoliko velemajstora. Kao šahovski sudija vodio je par šampionata države i jednu Prvu ligu.

"Večiti šah" je osnovan 1. februara 2006. godine i svaku liniju koda Vladica je lično napisao. Sajt prati sva bitna dešavanja u regionu, a pored toga, na njemu se retroaktivno pravi arhiva bitnih turnira kao što su muški, ženski i omladinski šampionati države, ligaška takmičenja, itd. Takođe postoji i velika baza igrača uz njihove statistike, a vrlo zanimljive su i rejting-liste uživo, razne statistike, performansi.

Inače, Vladica kaže da voli razne igre, kvizove i mozgalice, a interesantno da je tokom studija godinama bio cimer sa Markom Obradovićem, istaknutim članom Saveza zagonetača Srbije. Nadam da će sadržaj ovog bloga biti dovoljno zanimljiv jednom doktoru matematike ne samo da bude redovan čitalac, nego i da se uključi u naše aktivnosti.


No comments:

Post a Comment