25/04/2014

Logički problem: Rimljanka

Luka Pavičić iz Splita poslao nam je ovu zanimljivu zagonetku, koju je nazvao "Rimljanka". Zadatak je objavljen na logičkom takmičenju ZeKa 2014, a potom i u časopisu "Feniks". Pogledajte primer 4x4, pa pokušajte onda rešiti zadatak u mreži 6x6.


6 comments:

  1. MILANA
    INOX-V
    L-NALI
    IND-IO
    OLOVAN
    MONOMI

    ReplyDelete
  2. Da, to je rešenje, međutim imam jednu primedbu na rad, a tiče se pojma NA LI. Pretpostavljam da je Luka mislio na kinesku teniserku, ali ona treba da se piše LI NA, jer Li je porodično prezime. Kod osoba iz Kine prezime se uvek stavlja na početak, pa se na primer košarkaš Jao Ming (kome je prezime Jao) ne zove Ming Jao. Deng Sjaoping ima prezime Deng, Mao Cedung je Mao, itd.

    ReplyDelete
  3. A ako pretpostavimo da je mislio na desetke drugih pojmova "Nali" onda je sasvim u redu.Gotovo sam siguran da nije mislio na Li Na jer bi to u liku naznačio(crticama).

    ReplyDelete
  4. U mreži nema crtica, ali brojevi sa strane mreže su 2 2, a ne 4 (pa na osnovu toga znam da nije četvoroslovna reč).

    ReplyDelete
  5. Skužio sam naknadno! Sori na opaski!

    ReplyDelete
  6. Zorane, nisam obraćao pozornost na taj podatak, no u hrvatskom jeziku je uobičajeno da se piše prvo ime a onda prezime, čega sam se i ja držao. No i uz tu omašku, zadatak je Ilija (otočki) uredno riječio.

    ReplyDelete