02/01/2017

Novogodišnja liga rešavača - konačan plasman takmičara

Završnica Novogodišnje lige rešavača bila je neizvesna, a šampionska titula pripala je Marku Obradoviću (na slici), koji je u drugoj fazi rešio 16 od 17 zadataka. Kad su pridodati startni poeni iz prve faze, isti skor kao Obradović imao je Ilija Đurković, ali on je nešto kasnije poslao rešenja. Do trećeg mesta, najviše zahvaljujući jučerašnjem trijumfu, stigao je Đorđe Karna.

Kao što je najavljeno, završne zagonetke bile su za prave sladokusce i majstore, no takmičari su i pored veće težine zadataka uspeli sve da ih odgonetnu. Najviše problema zadao je fudbalski klub Karmiotisa, iz anagrama TIM KAO ARIS. Naime, oba su kiparski prvoligaši, Aris nije samo u Grčkoj! Ovaj anagram je uspeo da reši samo Nenad Savić.

Konačan plasman: 1. Marko Obradović 17 poena (16+1, vreme 12:57), 2. Ilija Đurković 17 (14+3, 15:33), 3. Đorđe Karna 13 (9+4, 14:00), 4. Svetlana Jorgaćijević 12 (10+2, 15:56), 5. Nenad Savić 11 (10+1, 14:54), 6. Ilija Ozdanovac 9 (8+1, 14:43), 7. Dragiša Cetić 5 (4+1, 10:48), 8. Andon Koloski 4 (3+1, 12:57), 9-10. Luka Pavičić, Vladimir Obradović 1 (0+1, danas nisu rešavali zadatke).

Ovo je četvrti put da Marko Obradović pobeđuje u Ligi rešavača (2009, 2010, 2013, 2016), dok po jednu šampionsku titulu imaju Milan Sečujski (2011), Ilija Đurković (2012), Sanda Reić-Tomaš (2014) i Luka Pavičić (2015).

Zahvaljujem se svima na učešću. Marko Obradović osvojio je zlatnu plaketu, paket proizvoda i primerak moje nove enigmatske knjige (koja će biti objavljena tokom januara, nije "Put ka vrhu 4"). Istu knjigu dobiće još Ilija Đurković i Đorđe Karna. Izvinjavam se šampionima iz Splita, Sandi i Luki, što još nisu dobili zlatne plakete (nisam hteo da ih šaljem poštom, ali izgleda da ću morati tako ako ne postoji drugi način da preuzmu nagrade).

Rešenje iz druge faze takmičenja možete da pogledate NA OVOJ ADRESI

4 comments:

  1. Čestitke svim učesnicima, a posebno Marku na još jednom trijumfu. Žao mi je što sam obiteljskim obvezama bio spriječen dostojno braniti prošlogodišnji naslov, no valjda će biti prilike. Stoga, domaćinu Zokiju u Novoj godini želim ponajprije zdravlja, a ideja i inventivnosti očito ne manjka, da nam kao i do sada može prirediti još poneko zanimljivo natjecanje.

    PS: Što se tiče plaketa za Splićane, vjerujem da će ove godine biti prilike da dođem "malo bliže" da se iste preuzmu.

    ReplyDelete
  2. Anonymous2/1/17 18:35

    Sve čestitke Marku, Iliji i Đorđu!

    Zadaci su bili baš teški, bilo mi je potrebno prilično naučno-istraživačkog rada (čitaj guglanja) da rešim neke od njih. :D

    Ono što polako počinje da me "iritira" Zorane, je da nikako ne uspevam da rešim tvoje rebuse. :) I sada sam imala reči: pasove, pretiće i Slovak, ali nisam uspela da ih dovršim. Naročito mi je krivo za "Šukera" jer sam tamo pokušavala sa: "kod, uz, sa, do", a zaboravila sam na "pri". Moraću ispisati sve moguće predloge da ih imam na papiru za sledeći put. :D

    Da li je još neko rešio "ostavke" sem Marka? :)

    ReplyDelete
  3. Čestitam Marku na još jednoj pobjedi, valjda je red da dobije i neki prelazni pehar za četvrtu titulu :)
    Zahvaljujem Zoranu na priređenom takmičenju i dobroj prazničnoj zabavi. Borba je bila baš izjednačena, opet sam loše taktizirao jer sam mogao ranije da pošaljem rješenja. Da odgovorim Svetlani da sam i ja riješio OSTAVKE, poznat mi je taj Zoranov štos sa ranijih takmičenja.
    Nisam riješio anagramni rebus, anagram sa fudbalskim klubom Aris i indirekt SESTRO, FALA TI, bili su mi teški i nisam se nikako mogao sjetiti.
    Termin održavanja ovog takmičenja je zaista malo nezgodan, ali pravi ljubitelji enigmatike nađu načina da uživaju u zadacima. Ja sam juče zaradio velike kritike jer je supruga sa ćerkama otišla u Novogodišnju šetnju Budvom, a ja sam ostao da rješavam zadatke. Po stoti put slušao sam priču "preča ti je enigmatika od porodice", moraću da budem galantan i "vadim" se sledećih dana... :)
    Pozdrav svima i srećni aktuelni i nastupajući praznici!

    ReplyDelete
  4. Drago mi je zbog ovih komentara, jer da nema ovakvih istinskih ljubitelja enigmatike ne bih ni organizovao takmičenje.

    ReplyDelete