02/01/2015

Ilija Đurković pobednik enigmatskog Hejstingsa

Kao što šahisti imaju svoj tradicionalni novogodišnji turnir u Hejstingsu, tako su i ovdašnji enigmati pre nekoliko godina dobili Novogodišnji ZEZ (Zoranove enigmatske zavrzlame), na kome tokom prazničnih dana rešavaju neke izvrsne zagonetke. Čak bi se moglo reći i da je enigmatika koju pripremam na većem nivou nego šah koji se poslednjih godina igra u Hejstingsu, ali toliko daleko ipak ne bih išao, da ne uvredim cenjene kolege velemajstore i druge šahiste koji bi me tamo razbili ko beba zvečku. :)

Nakon Marka Obradovića i Milana Sečujskog, u listu pobednika upisao se i izvrsni Ilija Đurković iz Podgorice, koji je u prvoj fazi takmičenja imao malo vremena za rešavanje. Kad je prošlo novogodišnje slavlje i kad se prihvatio zadataka, Ilija je napravio samo jednu grešku u magičnom liku i pomalo neočekivano, jednu grešku u križaljci. Pokazalo se ipak da je bonus koji je stekao u rešavanju rebusa bio dovoljan da zabeleži tesnu pobedu. Drugo mesto pripalo je mladom Milošu Karni iz Beograda, dok je treći bio još jedan enigmata iz Beograda, Marko Obradović.

Zanimljivo, nekoliko rešavača napravilo je istu grešku kod magičnog lika i umesto OŠTRI NAPADI stavilo MATNI NAPADI. Ta je sintagma možda i bolja od one koju sam ja zamislio, ali ipak nisam mogao da je prihvatim kao rešenje, jer ne odgovara u potpunosti datom opisu. Od ostalih zagonetaka očigledno je da su najteža bila dva rebusa ZAKERA KOSTI MAMICA (za kera kost ima Mica) i UNEREĐENE GOMILICE (Une ređe nego Milice), koje je jedino Ilija Đurković uspeo da reši.  

Pobednik turnira (kome je ovo već treća nagrada koju sam mu dužan) za prvo mesto osvojio je paket slatkih proizvoda, dok će drugoplasirani i trećeplasirani takmičari, kao i srećni dobitnik Dejan Spasić, za nagradu dobiti nešto od enigmatske literature ili beletristike. Izvinjavam se što je zbog  nekih obaveza koje sam imao, a potom i zbog povrede noge, došlo do malog zastoja u isporuci nagrada, potrudiću se da to raščistim što je pre moguće.

Na kraju, zahvaljujem se svima koji su se takmičili, a posebno mi je drago što ste u vašim mejlovima javili da su zadaci koje sam pripremio vrhunski. Komplet rešenja možete da preuzmete NA OVOJ ADRESI   

16 comments:

  1. Anonymous2/1/15 18:19

    Zorane,
    Zašto 5 bodova za anagrame kad sam riješio dva do 7 sati 1.1.2014.

    Stipan

    ReplyDelete
  2. Stipane, koliko vidim u dokumentu, u prvoj fazi nisi rešio nijedan anagram, već samo dva indirekta (svinjetine, paori) i dva rebusa (Polibije + Papan i kola uništava).

    U drugoj fazi takmičenja takođe nisi rešio nijedan anagram, nego samo jedan indirekt (after parti) i jedan rebus (Gibonni je jak), a taj rebus si greškom prijavio kao anagram, što sam ja odmah primetio, ali sam mahinalno upisao pet poena u pogrešnu rubriku. U konačnom skoru treba da imaš 14,5 poena za tri rebusa, 0 poena za anagrame i 11,6 poena za tri rešena indirekta, odnosno 5 poena manje nego što sam ti računao. Dakle, tvoj konačni skor je 63,1 poen, što ne menja ništa u poretku takmičara.

    ReplyDelete
  3. Anonymous2/1/15 18:59

    Zorane, riješio sam na način da sam umjesto postavke napisao rješenje. Pozdrav!

    Stipan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidi stvarno... Izvinjavam se na ovom propustu. Nakon obavljene korekcije imaš pet poena više, odnosno ukupno 73,1 poen.

      Inače, svi ostali takmičari su upisali rešenje ispod pravougaonika ili nekom vidljivom bojom, tako da ovo što si ti uradio uopšte nisam registrovao da su rešenja :) Pozdrav!

      Delete
  4. Zorane! Veliki "LIKE" za šarenilo zadataka i njihovu kvalitetu, ali da si ne umisliš da je sve savršeno, moj jedini prigovor( shvati ga samo kao subjektivno razmišljanje) odnosi se na vrednovanje ! U prvom redu mislim na broj bodova za rješenje nekih jednostavnijih zadataka( anagrami,indirekti, magični lik) u odnosu na križaljku koja i nije baš bila laka, a da ne spominjem za nju utrošeno vrijeme! isto tako, za netočno slovo oduzima se 1 bod!
    Magični lik je isto, po meni sporan, jer pojam koji je rješavače dovodio u dilemu i čak
    trilemu, a da nisu zadati slogovi! U prvom dijelu"šahovski"opis, koji je mene osobno i naveo na MATNI NAPAD, a u drugom opis koji s tim nema veze. OŠTRI NAPAD,( pa recimo neki MRTVI NAPAD) su pojmovi ili sintagme koji se rjeđe upotrebljavaju, i bar ja taj pojam nisam nikada čuo niti zamijetio u šahovskoj terminologiji, za razliku od MATNOG NAPADA
    Htio sam reći da je rješavaču teško pogoditi što je autor zamislio kao rješenje a da se nije ogradio zadanim terminom- recimo slogovima!I po meni, u takvim zadacima, uobičajeno je da se priznaju oni pojmovi koji su točni-znači od 7 pojmova ,1 netočan i propade cijela stvar!
    Ponavljam, pohvale za trud i kvalitetu zadataka, a ovaj komentar je samo sugestija i razmišljanje kako bi to trebalo izgledati, čime bi, gotovo sam siguran, privukao više poklonika i sudionika u budućim pokušajima i natjecanjima( za koje sam doživotni
    abonent)!

    ReplyDelete
  5. Zahvaljujem Zoranu na zanimljivom Novogodišnjem takmičenju i pozdravljam sve kolege koji su uzeli učešće. Zadovoljan sam svojom pobjedom, presudno je što sam ipak riješio nekoliko zadataka u gluvo doba noći "dok su žena i đeca spavali" :)
    U magičnom liku sam mahinalno upisao "matni napadi" jer se pominjala šahovska akcija. U ukrštenici sam, ne znam ni sam kako, pročitao opis "isti samoglasnici" što je prošlo i naknadnu provjeru, i bilo pogrešno... Kod ova dva rebusa je bilo dosta mozganja, ali se na kraju isplatilo.
    Pozdrav svima

    ReplyDelete
  6. Anonymous2/1/15 19:13

    Slažem se s Ilijom. I moja jedina greška u magičnom liku je bila MATNI NAPAD umjesto OŠTRI NAPAD

    Stipan

    ReplyDelete
  7. Kako me je uhvatili manija pisanja i "opravdavanja" opravdanosti malo drukčijih pristupa vrednovanju riješenih zadataka , zaboravio sam( čuj sad- pravdam sebe) čestitati imenjaku na pobjedi, onda i malo manje čestitati svima niže njega! Jer, odrekli smo se u novogodišnjim blagdanima nekih drugih zadovoljstava na uštrb Zoranovog ZEZ-a!
    Imenjače, svaka čast! A drugima- učite iz vlastitih grešaka!

    ReplyDelete
  8. Anonymous2/1/15 19:39

    Naravno! Hvala Zoranu na poklonu za Novogodišnju noć, a Iliji čestitka na pobjedi (ništa novo-očekivano).

    Stipan

    ReplyDelete
  9. Čuj, Ilija O, ovo nije turnir za nagradu od 1000 evra, već zabavno takmičenje i nemam ja živaca ni vremena da precizno određujem težinu svakog zadatka, što bih svakako umeo da uradim. Bodovanje je dato otprilike, pri čemu najviše poena kao i obično ide za križaljku, a najmanje su vredele one tri proste potiraljke. Na kraju, stavio sam ipak bonuse, tako da su rešavači koji umeju da reše i one teže rebuse, anagrame ili indirekte bili za to nagrađeni. Na primer, jedan težak rebus je pravio razliku od 10 poena.

    Što se tiče magičnog lika, tu ne postoji apsolutno nikakva dilema oko prihvatanja alternativnog rešenja, jer:

    a) Kad se u opisu kaže "riskantna akcija u šahu", tome može da odgovara samo OŠTAR NAPAD (jer onaj ko ga pokrene može i da izgubi partiju, za razliku od matnog napada, u kome ništa ne rizikuje, već sigurno pobeđuje)
    b) "Snažan verbalni atak" (pomoćni opis) takođe može da bude samo OŠTAR NAPAD, jer to nema nikakve veze sa nekakvim matom!

    Prema tome, u ovom slučaju sudija je bio strog, ali pravičan - jedino su Sreten Perić i Miloš Karna bili dovoljno oprezni da upišu rešenje koje odgovara u potpunosti datom opisu.

    ReplyDelete
  10. E, pa , čuj Zorane,(bez izvlačenja nekih navoda iz konteksta),moja razmišljanja na navode iz ovog komentara! Ta " tisućica" o kojoj pričaš , da ljudi ne pomisle da sam zbog toga sudjelovao, je sasvim deplasirana, jer - samo se družimo i igramo! Bodovanja nema otprilike. Ako planiraš veći odaziv zainteresiranih onda moraš biti jasno određen! A o "živcima i vremenu" za pripremu i vrednovanje svih zadataka nisam pričao, smatrao sam da je zgodno i primjereno skrenuti pažnju na sustav vrednovanja pojedinih zagonetaka, a s čim bi se složila i velika većina sudionika ovog natjecanja, i što je uobičajeni način u većini (?) takvih! Dakako, a to sam i napomenuo, ne da te "špotam" ili učim pameti nego s ciljem masovnijem okupljanja zainteresiranih rješavača i popularizacije natjecanja ovog tipa! .

    A što se tiče magičnog lika- a gdje je to zaboga zabilježen tvoj navod pod a), a kad bolje promislim, upitan je i opis pod b).
    Prema tome, 12 rješavača su u krivu kada su upisali nešto što se bitno razlikuje od tvog zamišljenog pojma. Što o tome kaže statistika, 12/2? Ili su dovedeni u zabludu problematičnim opisom traženog pojma ili su išli sustavom eci-peci-pec pa što ubodem!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  11. Uopšte ne planiram neki veći odziv, a ko god dođe - dobro došao i hvala mu. Nisam opterećen nekim brojkama, pa da kao Bovan mesec dana pumpam atmosferu i na kraju čak za vreme samog takmičenja navodim ko se sve javio i da preklinjem ostale za neko simbolično učešće. Bez toga da sam vršio ikakav pritisak, dosađivao ljudima i delio žute kartone javilo se 14 rešavača i meni je to u redu. Kao što sam više puta rekao, neka se takmiče oni koji imaju vremena i motiva.

    U prošlom komentaru objasnio sam zbog čega je bodovanje dato otprilike i da je, kao takvo, ipak bilo promišljeno i smisleno. Ta križaljka može da se pomoću interneta bez mnogo mučenja reši 100%, dok je mnogo teže bilo rešiti sve rebuse, anagrame, indirekte ili onaj magični lik bez datih slogova. Zato se kod pomenutih zagonetaka moglo više zaraditi (ili izgubiti) nego kod križaljke. Druga stvar bi bila da se križaljka rešava uživo - onda bih više vrednovao tačno rešenje i tu bi se mogle praviti veće razlike.

    I na kraju, ponoviću - svi vi koji ste stavili MATNI NAPADI (i to ne vas 12, nego pet-šest) napisali ste nešto što je potpuno neprihvatljivo kao rešenje. Dao sam prilično precizan opis i to što ste vi upisali nema nikakvog logičkog i jezičkog smisla.

    ReplyDelete
  12. "Prema tome, u ovom slučaju sudija je bio strog, ali pravičan - jedino su Sreten Perić i Miloš Karna bili dovoljno oprezni da upišu rešenje koje odgovara u potpunosti datom opisu."
    Što li su onda , osim nas 5-6, upisali, ako ne Matni napadi, mrtvi napadi.... ili uopće
    nisu znali što upisati?
    Pravi sastavljač nikada u opis ne stavlja ono što će rješavača dovesti u dilemu ili čak u zabludu, a kako si ti šahista, pretpostavljam da je to bila nit vodilja, pa smo se priklonili tomu! Nas 5-6! Pogledaj tko sve!

    ReplyDelete
  13. Ilija, neki ljudi nisu ni pokušali da rešavaju taj zadatak ili su upisali samo dva-tri pojma, a ostatak im je bio pretežak.

    Vi koji ste pogrešili niste bili dovedeni u zabludu, nego ste požurili i upisali takvo rešenje samo zato što ima neku vezu sa šahom, ne razmišljajući pri tome da: 1) u matnom napadu ne postoji nikakav rizik, 2) snažan verbalni atak nema nikakve veze sa matom. Prema tome, opis je bio korektan, ali u isto vreme i atipičan, tako da je trebalo malo mućnuti glavom.

    Inače, sama sintagma OŠTAR NAPAD pojavljuje se u 8.400 dokumenata na internetu i nije neka moja izmišljotina. Uglavnom se odnosi na verbalnu ili pisanu reč kojom se neko napada, međutim iz šahovskog iskustva mogu potvrditi i to da pojedina otvaranja (poput Keresovog napada, u kome beli u ranoj fazi otvaranja igra g4) imaju tu karakteristiku da se u njima pokreće oštar napad, koji je po svojoj prirodi i riskantan.

    ReplyDelete
  14. Najprije čestitka domaćinu za raznovrsnost zadataka, a potom i svim sudionicima, a osobito onim upornijima sa vrha tabele.

    Iako je moj moto Važno je sudjelovati, ipak dajem podršku komentarima, ali ne da se omalovaži trid autora i domaćina, već kao dobronamjerna sugestija. Smatram da križaljka, radi vremena i znanja (bez obzira na internet) koje treba utrošiti na nju zaslužuje recimo bar 25 bodova (kao rebusi i anagrami s bonusima), od čega se odbijaju netočna polja. Vidimo da četvorica nisu dobili poene, a ne vjerujem da je nisu pokušali riješiti.
    Kad vidiš rješenje rebusa ili indirekta rješenje je uvijek "pitko", no, ako ti se kod rješavanja nije upalila lampica možeš ga gledati tri dana i ništa
    Kod premetljki do izražaja dolazi umješnost vrtnje slova, iako i tu ponekad čovjek nikako da uoči prosto rješenje.
    Magični lik je po meni također trebalo bodovati parcijalno: svaki pojam 1 bod. Uvažavam da se možda na internetu u više dokumenata pojavljuje pojam OŠTRI NAPADI, no ja (kao vjerovatno i većina) pri upisu MATNI NAPADI, (prvo na što me je asocirao opis - šah-mat) u nekoliko prvih dokumenata mi je boldirana baš takva sintabmu, i bez daljnjeg razmišljanja i traženja alternativnog rješenja je upisah, iako sam uočio da ona baš i nema veze s verbalnim atakom. Čak i statistika ide tome u prilog, 5-6???/2

    I za kraj, najviše su mi se svidjele Neobična rečenica s nizom vokala i Lični pangram gdje je trebalo umješnost znanja i ponešto kombinatorike.

    Sve u svemu Palac gore za ovakvo natjecanje, a vjerujem da će i domaćin uvažiti neke dobronamjerne kritike.

    ReplyDelete
  15. Uvažavam dobronamerne kritike i razgovor svakako ide u tom smeru. Ipak, da bi te kritike imale neku težinu i značaj, one treba da budu i dobro argumentovane, a ova što se tiče magičnog lika nije, pa zato izražavam svoje neslaganje. Zaista ne razumem šta nije jasno u sudijskom obrazloženju da rešenje MATNI NAPADI nema dovoljno veze sa datim opisom i da se ne može prihvatiti kao rešenje? To što je više ljudi poslalo pogrešno rešenje nije dokaz da je opis nekorektan, već je samo potvrda da rešavači umeju da brzopleti. Osim toga, neki su rešavači verovatno i shvatili da to nije traženo rešenje, ali su ga ipak upisali jer nisu videli ništa drugo.

    Za taj magični lik sam znao da može ispasti tvrd orah, pa ga zato i nisam bodovao parcijalno, da bih time nagradio sa 7 poena rešavače koje dođu do rešenja. Da se svaki pojam boduje sa 1 poen, time bih obesmislio težinu zagonetke, jer pet-šest pojmova se može iskombinovati bez većeg problema.

    Križaljka je, mada zahteva izvesno vreme za rešavanje, ipak bila zadatak koji se mogao lakše rešiti od magičnog lika i još nekih zagonetaka. U prilog tome govori to da ju je četvoro takmičara rešilo kompletno (zapravo petoro, Ilija je slučajno pogrešno otkucao slovo). Četvoro ljudi je imalo malo grešaka, jedino je Vladimir nešto brljao, jer izgleda nije proveravao rešenja preko interneta. Preostali takmičari nisu imali vremena da se ozbiljnije posvete takmičenju, pa su otud preskočili taj zadatak, inače verujem da bismo imali još 2-3 kompletna rešenja. Takva zagonetka ima najviše smisla kad se radi uživo ili kad je vremena za rešavanje malo, i onda je svakako treba mnogo više vrednovati, a ovako, kad nije moglo da bude puno grešaka, moglo se eventualno staviti da se svaku grešku oduzima 3 poena. Međutim, smatrao da je bilo bitnije to što neko može da osvoji bonus za indirekte, rebus i anagrame ili da profitira na magičnom liku, pangramu ili rečenici sa 20 samoglasnika, što su sve bile zagonetke koje zahtevaju dobru kombinatoriku i maštu. Križaljka je tu bila više kao ukras, a ne kao nešto što treba da bude presudno u pogledu pobednika.

    ReplyDelete