31/08/2014

Završeni 14. Susreti enigmata Srbije u Boru

Nakon tri dana lepog druženja (odnosno, četiri za mene, Josipa Dubrovića i Iliju Ozdanovca, koji smo na put krenuli dan ranije) završeni su 14. Susreti enigmata Srbije u Boru.

Prvo želim da pohvalim domaćine susreta, Krstu Ivanova i Radomira Matića, koji su se maksimalno potrudili da gostima bude prijatno. Hotel je bio izvrstan, opravdao je u potpunosti četiri zvezdice. Pripremljen je i veoma zanimljiv izlet, u kome smo mogli uživati u nekim znamenitostima Bora i okoline. Obišli smo Rudarsko-topioničarski basen "Bor" (spustili se 400 metara u dubinu), Lazarevu pećinu (vrlo lepe dvorane sa stalaktitima i stalagmitima) i Brestovačku banju (Konak kneza Miloša, izvori sa lekovitom vodom) .

Enigmatska takmičenja su bila zanimljiva, ali bilo je i velikih propusta u organizaciji. Tako se dogodilo da pobednika u rešavanju rebusa odluči loše odštampan rebus, u kome su skoro svi ljudi na slici videli salamu umesto viklera (?!), dok na rešavanju i sastavljanju zagonetaka, kao i na kvizu, nisu bili regularni uslovi za takmičenje. Stvarno je neozbiljno da ne postoji odgovarajuća sala sa dovoljno stolova i da takmičari sede načičkani jedan pored drugog i masovno prepisuju.

Što se tiče rezultata, imao sam odličan učinak, opravdavši renome vrhunskog enigmate. U pojedinačnim disciplinama osvojio sam zlato u anagramiranju, srebro u sastavljanju zagonetaka i šahu, stigao i do srebra u rešavanju rebusa (u paru sa Branislavom Nikićem), ali ispostavilo se da je za najuspešnijeg učesnika susreta proglašen Dinko Knežević. Meni je Dinko drag kolega i od srca sam mu čestitao na toj nagradi, ali istine radi, mora se reći da ponovo nisu postojala definisana pravila takmičenja i da je veoma diskutabilno zašto nismo ja ili Slavko Bovan dobili takvo priznanje.

Skupština ESS je doživela totalni fijasko, i mada aktuelni predsednik saveza misli da je postigao nekakvu pobedu, to je samo početak njegovog kraja na toj funkciji.

O svemu opširnije u nekim narednim porukama, kad se malo odmorim i dobijem slike od kolega.

No comments:

Post a Comment